Dieta w Hashimoto, refluksie i przepuklinie przełyku – zalecenia żywieniowe

13 grudnia 2025,
dodał: Magdalena Nowicka Dietetyk

Zapalenie tarczycy znane również pod nazwą Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami m.in. refluksem żołądkowo-przełykowym oraz przepukliną przełyku. Odpowiednio dobrane żywienie w znacznym stopniu wpływa na polepszenie samopoczucia osoby chorej, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych objawów.

hashimoto

Znaczna część osób, u których doszło już do refluksu lub przepukliny przełyku nie zdaje sobie z tego sprawy, ponieważ mogą u nich przebiegać bez objawów. Osoby zgłaszające się do lekarza najczęściej skarżą się na zgagę i uczucie pieczenia. Objawy w obu chorobach mogą być podobne.

Do najczęstszych z nich zaliczamy:

  • Zgaga i cofanie się treści pokarmowej do przełyku – refluks żołądkowo-przełykowy
  • Uczucie pieczenia za mostkiem
  • Ból w klatce piersiowej
  • Ból przy przełykaniu i problemy z przełykaniem
  • Wzdęcia

Objawy najczęściej pojawiają się po zbyt szybkim zjedzeniu posiłku bez dokładnego przeżucia i pogryzienia, w pozycji leżącej, a także w czasie snu.

Jak powinna wyglądać dieta przy tych schorzeniach?

Zarówno dieta w Hashimoto, jak i refluksie oraz przepuklinie przełyku jest bardzo podobna. W przypadku występowania nadwagi lub otyłości ważna jest redukcja masy ciała do prawidłowej wartości, przy zastosowaniu diety o obniżonej kaloryczności. Dieta powinna być dobierana indywidualnie, bo każdy organizm może zachowywać się inaczej w określonej jednostce chorobowej.

Powinna być lekkostrawna oraz bogata w produkty przeciwzapalne, co zmniejszy ryzyko powstania dodatkowych chorób np. cukrzycy, czy nowotworów, a także zmniejszy uciążliwe objawy towarzyszące w refluksie, czy przepuklinie przełyku.

Podstawowym celem jest zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego, który mając kwaśne pH i cofając się uszkadza błonę śluzową przełyku, co przyczynia się do powstawania groźnych powikłań.

Dieta przeciwzapalna bogata jest w warzywa i owoce pozbawione skórki i pestek, które zawierają nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także antyoksydanty, karotenoidy, antocyjany oraz flawonoidy. Odpowiednia ilość błonnika zmniejszy ryzyko powstawania zaparć. W diecie powinny znaleźć się również produkty pełnoziarniste, jednak nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak organizm zareaguje na te produkty. W tym przypadku ważne jest obserwowanie swojego ciała po zjedzonym posiłku.

Bardzo ważne jest spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 i należą do nich oleje roślinne, ryby, nasiona i pestki. Jeśli istnieje konieczność można, również włączyć ich  po wcześniejszym skonsultowaniu ze specjalistą.

Niezwykle istotnym aspektem jest dbałość o higienę jedzenia. Jednym z niekorzystnych przyzwyczajeń, które mogą prowadzić do powstawania refluksu jest jedzenie w pośpiechu, dlatego posiłki powinny być spożywane na siedząco, bez udziału rozpraszaczy w postaci telewizora, telefonu, czy innych urządzeń. Należy skupić się na posiłku, przeżuwać dokładnie każdy kęs i nie spieszyć się.

Zalecane techniki przygotowywania potraw to gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii aluminiowej i pergaminie, duszenie bez wcześniejszego obsmażenia. Należy ograniczyć smażenie tradycyjne i na głębokim tłuszczu.

Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków, o małej objętości w równych odstępach czasu, a ostatni powinien być zjadany na około 2-3 godz. przed snem.

Należy wyeliminować, również żywność wysokoprzetworzoną.

W przypadku zaostrzenia choroby należy zmniejszyć ilość przyjmowanego błonnika. Jeśli do tej pory spożywano produkty pełnoziarniste, to należy zamienić je na produkty z białej mąki. Spożywając owoce i warzywa należy obierać je ze skórki i pozbywać ich pestek.

Produkty zalecane:

  • Produkty zbożowe: pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, kasza manna, sucharki, płatki owsiane (mogą potrzebować wcześniej przetarcia), ryż biały, makaron pszenny, drobne kasze
  • Mięso i ryby: chude mięso (drób, indyk – najlepiej pierś, bez skóry, cielęcina i wołowina), chude wędliny drobiowe, chude ryby: sola, dorsz, mintaj, sandacz, morszczuk
  • Nabiał: mleko 0,5% i 2%, ser biały chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach
  • Jajka: gotowane na miękko, na parze: jajecznica, omlet, żółtka do zaprawiania zup
  • Warzywa: gotowane, marchew, kalafior, buraki, szpinak, zielony groszek (najlepiej przetarty), fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, ziemniaki gotowane, tłuczone lub puree
  • Owoce: dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane lub przetarte jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, rozcieńczone soki z porzeczek, malin, jeżyn
  • Zupy: kleiki, zupy mleczne, jarzynowe, ziemniaczane, zupy zaprawiane mąką, żółtkiem jaja lub z dodatkiem masła
  • Tłuszcz: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy
  • Przyprawy: łagodne, w ograniczonych ilościach sok z cytryny
  • Napoje: woda niegazowana, słaba herbata, słaba kawa zbożowa
  • Słodycze: kisiele, mało słodki biszkopt, galaretki z owoców, kremy z mleka, kompoty

Produkty niezalecane:

  • Produkty zbożowe: produkty pełnoziarniste – jeśli są źle tolerowane przez organizm, makarony ciemne, ryż brązowy, pieczywo razowe, żytnie, mąka żytnia i razowa, kasza gryczana, pęczak, potrawy smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem – naleśniki, kluski
  • Mięso i ryby: wieprzowina, baranina, kaczka, gęsina, dziczyzna, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, tłuste ryby morskie: makrela, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki
  • Nabiał: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, ser żółty, pleśniowy, topiony i typu feta
  • Jajka: smażone na tłuszczu, gotowane na twardo
  • Warzywa: kapustne, papryka, cebula, czosnek, szczypior, ogórki, rzodkiewki, kukurydza, szparagi, karczochy, nasiona roślin strączkowych (soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób), warzywa smażone i w zalewie octowej, grzyby, ziemniaki smażone, w postaci chipsów i frytek
  • Owoce: kwaśne, cytrusy, surowe, ze skórką, suszone
  • Zupy: na wywarach z mięsa oraz kości, zaprawiane kwaśną śmietaną, z proszku, z niezalecanych warzyw i owoców, rybne
  • Tłuszcz: margaryny twarde, boczek, smalec, słonina, kwaśna śmietana, orzechy
  • Przyprawy: curry, papryka ostra, słodka, pieprz, ocet, musztarda, chrzan, kostki rosołowe, maggi, buliony w kostkach
  • Napoje: alkohol, mocna kawa i herbata, woda gazowana, słodkie napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada
  • Słodycze: słodycze z dużą ilością cukru, z bitą śmietaną, desery z niezalecanymi owocami i warzywami, z czekoladą, z orzechami

opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka

www.instagram.com/mnowicka.dietetyk

zobacz również:

Poznaj sprawdzony sposób na dostęp do lekarzy specjalistów bez kolejki

Obiad w diecie Hashimoto

Lekkie obiady polecane przez dietetyka

Śniadania w chorobie Hashimoto

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.