Błyskawiczne lody orzechowe na śmietance
Artykuł zewnętrzny
Lody są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych praktycznie przez cały rok. Jesteśmy zwolennikami spożywania lodów wykonanych własnoręcznie, a nie kupnych, w których to możemy znaleźć mnóstwo polepszaczy i dodatków szkodliwych dla zdrowia. Ten przepis jest banalnie prosty, ale lody wychodzą bardzo smaczne: są puszyste, delikatne w smaku. Możemy je serwować z gorącymi bananami, polewą czekoladową lub innymi ulubionymi dodatkami. Lody powinniśmy spożyć w ciągu kilku dni.
Można też wzbogacić masę o rodzynki, wtedy uzyskamy lody orzechowe.
składniki:
pół litra śmietany 30 %
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
pół szklanki orzechów włoskich całych
3/4 szklanki cukru
Ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem, dosypujemy orzechy i masę dokładnie mieszamy. Taką masę wlewamy do szklanego naczynia podłużnego i mrozimy kilka godzin.