Sernik z prawdziwego sera z brzoskwinią i pianką!
Sernik cioci Reni jest bardzo smaczny, ponieważ został upieczony na bazie sera białego – niezmielonego. Wyczuwalna struktura sera w połączeniu z bezową pianka i brzoskwiniami tworzy fantastyczny duet, który zachwyci niejednego łasucha. Podane składniki są przeznaczone na dużą blachę, więc z pewnością deseru starczy dla całej spragnionej rodziny.
Kilka uwag: do wykonania wypieku zastosowaliśmy mąkę tortową. Można zamiast margaryny zastosować paczkę masła. Jajka są wielkości L. Zastosowanie aromatu np. kilka kropli cytrynowego olejku do masy serowej wzbogaci jego smak, ale równie dobrze można dodać startą skórkę cytryny. Ciasto wychodzi zawsze, jest szybkie w wykonaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności.
składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka gęstej śmietany
kostka margaryny do pieczenia
cukier wanilinowy
3 łyżki cukru białego lub ksylitolu
szczypta soli
Ciasto zagniatamy w dużej misce, dzielimy na dwie części, jedną część wstawiamy do zamrażalnika aby się schłodziło.
Masa serowa:
1,5 kg białego sera w kawałku półtłustego
1 żółtko
4 łyżki cukru
budyń śmietankowy
dodatkowo: puszka brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Połową ciasta wykładamy spód blachy (najlepiej na papierze do pieczenia).
Ubijamy w tym czasie pianę z 6 białek, które nam zostały z jajek z dodatkiem pół szklanki cukru.
W misce rękoma rozdrabniamy ser, dodajemy żółtko i resztę składników.
Na ciasto wykładamy masę serową, układamy pokrojone w paski brzoskwinie. Na nie wylewamy pianę z białek. Na sam wierzch ścieramy resztę ciasta z zamrażalki.
Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.