Zupa cytrynowa z kurczakiem i natką pietruszki

13 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zupa cytrynowa

 

składniki:

udko z kurczaka

1 cytryna

natka pietruszki

marchew, seler, korzeń pietruszki

cebula

szklanka śmietany 12 %

2 żółtka

listek laurowy

kiszony ogórek

sól, pieprz, ziele angielskie

 

wykonanie:

 

Do garnka wlać 1.5 litra wody, podgrzać, dodać udko, obrane warzywa i liść laurowy z zielem angielskim.

Cebulę zrumienić na łyżce masła, dodać do zupy, gotować 45 minut, udko potem wyjąć i obrać mięso z kości, dodać do zupy.

Z cytryny wycisnąć sok, wymieszać z żółtkami i śmietaną.

Wlać do gorącej zupy, ale nie gotować. Doprawić do smaku, na wierzch położyć pokrojony w drobną kostkę ogórek i natkę pietruszki.

Zupę można serwować z ryżem.