Schab na szybki obiad – 5 super przepisów!

18 kwietnia 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Z mięsa schabowego robi się głównie potrawy na obiad, czyli kotlety schabowe, roladki zawijane, schab pieczony, czy też schab duszony w sosie. Schab w sosie własnym to najbardziej klasyczny (zaraz po nieśmiertelnym schabowym) sposób na przyrządzenie tego typu mięsa. Szukacie pomysłu na obiad, którym naje się cała, kilkuosobowa rodzina? Koniecznie sięgnijcie po przepis na schab z warzywami.

schab na obiad

Schab ze szpinakiem

Składniki:
– 3 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego
– 4 ząbki czosnku, mielone
– 1 ½ łyżeczki miodu
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– 4 kotlety wieprzowe z kością
– 4 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 saszetka gotowanych ziaren farro
– świeży szpinak baby
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych (opcjonalnie)
– 1 klin limonki

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać sok z limonki, masło orzechowe, czosnek, miód, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Kotlety posypać pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać 2 łyżeczki oleju, usmażyć kotlety (7 do 10 min.). Zdjąć z patelni, przykryć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju, dodać mieszankę limonki, mieszając, aby zeskrobać chrupiące brązowe kawałki. Dodać pszenicę farro, gotować i mieszać, aż ziarna się oddzielą. Dodać szpinak, smażyć mieszając aż szpinak zacznie więdnąć. W razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem. Kotlety podawać z mieszanką farro i z ćwiartkami limonki.

Schab ze szpinakiem

Schab z pieczarkami

Składniki:
– 4 kotlety wieprzowe z kością
– ½ łyżeczki soli, podzielonej
– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielone
– cebula
– pokrojone w plasterki grzyby

– dwie lub 3 łyżki śmietanki 30 % lub jogurtu śmietankowego
– ½ szklanki wytrawnego białego wina
– ⅓ filiżanki bulionu lub wody
– ½ szklanki posiekanych świeżych ziół, takich jak szczypiorek, estragon i/lub pietruszka

Przygotowanie:
Kotlety schabowe posypać 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni, najlepiej żeliwnej, na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kotlety, obracając raz 5 do 7 min. Wyjąć na talerz i przykryć folią. Dodać na tę sama patelnię posiekaną cebulkę i grzyby, smażyć często mieszając, aż pieczarki się zrumienią, 2 do 4 min. Dodać wino i pozostałą 1/4 łyżeczki soli, gotować, mieszając 1 do 3 min. Dodać bulion i zioła, gotować, aż zacznie bulgotać, około 1 min. Dodać śmietankę lub jogurt, doprawić do smaku. Kotlety podawać z sosem grzybowym.

Schab z pieczarkami

Schab z kaparami

Składniki:
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 4 kotlety bez kości
– 1/4 szklanki masła z oliwą z oliwek i solą morską
– 1/4 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
– 1 łyżka kaparów, wypłukanych
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Połączyć mąkę i pieprz w płytkim naczyniu. Kotlety schabowe posmarować mieszanką mąki. Rozpuść 2 łyżki masła z oliwą z oliwek i solą morską na patelni na średnim ogniu, aż zacznie skwierczeć. Dodać kotlety, smażyć, obracając raz, 6-10 min. na złoty kolor z obu stron. Wyjąć kotlety na półmisek i przykryć. Na patelnię dodać wino, sok z cytryny, skórkę z cytryny i kapary. Dodać pozostałe masło z oliwą z oliwek i solą morską, gotować mieszając trzepaczką do uzyskania gładkości. Kotlety polać sosem i posypać pietruszką.

Schab z kaparami

Schab z rukolą

Składniki:
– 4 kotlety z kością
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 4 gałązki świeżego tymianku
– 1 cytryna, pokrojona
– 2 łyżki stołowe masła niesolonego
– rukola
– sól morska

Przygotowanie:
Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu. Każdy kotlet schabowy osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą i pieprzem ze wszystkich stron. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i smażyć kotlety przez 5 min. z każdej strony. Na tej samej patelni dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek, tymianek, plasterki cytrynowe i 1/2 łyżeczki soli. Smażyć przez 3 do 4 min., aż czosnek zmięknie, a cytryny zaczną brązowieć. Dodać zimne masło i pozwól, aby powoli się rozpuściło, aby powstał sos. Podawać kotlety na świeżej rukoli i z sosem.

schab z rukolą

Schab w cebuli

Składniki:
– 1/2 kg schabu bez kości
– 3-4 cebule
– sól, pieprz
– odrobina wody i mąki
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kawałki schabu, podsmażyć z obu stron. Zalać wodą mniej więcej do wysokości mięsa. Dusić pod przykryciem ok. 90 min., aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodać wodę wymieszaną z mąką (ok. 1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, konsystencja zagęszczacza powinna przypominać gęstą śmietanę). Nie należy od razu dolewać całości, można regulować ilość dolewając płyn partiami, mieszając i gotując, aż osiągniemy pożądaną przez nas gęstość sosu.

Schab w cebuli

Smacznego!

zobacz również:

Jak piec indyka, żeby był soczysty?

Mięsne roladki na wiele sposobów – czym faszerować mięso?

Dania z grilla – różne przepisy