Zupa to nie tylko okazja na ciepły posiłek w ciągu dnia czy łagodne danie dla osób wychodzących z choroby. To także szansa na zdrowy i bardziej bezpieczny od diety sokowej detoks. Wypróbuj poniższe przepisy i oczyść się z toksyn dzięki smacznej zupie!
Osoby, które pragną pozbyć się toksyn z organizmu bardzo często podejmują decyzję o oczyszczającym detoksie. Najwygodniejszą i najpopularniejszą metodą wydaje się detoks sokowy, ale należy na niego uważać. Ten rodzaj oczyszczenia pozbawia nas wielu składników odżywczych i może spowolnić proces przemiany materii (co grozi efektem jojo). Oprócz tego na tej oczyszczającej diecie możemy być ciągle głodni, a co za tym idzie – zmęczeni i źli.
O wiele zdrowszy i bardziej bezpieczny jest souping czyli detoks zupowy. Zupa dostarcza organizmowi nie tylko wielu płynów, ale także warzyw, ziół, owoców i przypraw. Może być też bogata w błonnik oraz potrzebne człowiekowi proteiny.
CZYM JEST SOUPING I JAK ROBIĆ GO DOBRZE?
Souping to dieta polegająca na oczyszczaniu organizmu z toksyn przez spożywanie zupy na każdy z 5 posiłków w ciągu dnia. Do jej sporządzenia można wykorzystać bulion mięsny lub warzywny, chociaż ten drugi będzie lepszy, jeżeli zależy nam na pełnym oczyszczeniu.
Zupę można zrobić prosto i na wiele sposobów. W chłodny, deszczowy dzień ciepła zupa jest zbawieniem, ale można zjeść ją też na zimno, gdy na dworze panuje upał.
Żeby przyniosła efekt, dieta zupowa powinna być stosowana przez kila dni. Najlepszym wyjściem będzie wprowadzanie jej stopniowo. Wystarczy zacząć od jednego, dwóch zupowych posiłków w ciągu dnia aż do pełnej zupowej diety. Dzięki temu organizm z łatwością dostosuje się do nowego stylu życia.
JAK UNIKNĄĆ NUDY NA TALERZU?
Zupa to nie tylko rosół czy zrobiona z niego na następny dzień pomidorowa. Pamiętaj, że możesz uczynić z niej krem, miksując wszystkie składniki lub dodać kaszę lub ryż, by wzbogacić ją o węglowodany złożone.
Nie zapominaj o przyprawach! Szczególnie te rozgrzewające mogą Ci się przydać. Kolendra wpłynie korzystnie na Twoje samopoczucie, a chili pobudzi spalanie tłuszczu. Pamiętaj, że mają one właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i czynią każdą zupę ciekawą propozycją.
KREM Z POMIDORÓW – KLASYKA NIE DO PRZEBICIA
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1,5 kg pomidorów
czosnek – w zależności od smaku
4 łyżki oliwy
1 cebula
1 średnia marchew
przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
Obierz czosnek i cebulę. Posiekaj drobno, a potem rozgrzej oliwę w głębokim garnku. Wrzuć oba składniki i smaż na małym ogniu, póki się nie zeszklą. Pokrój umyte pomidory na połówki i włóż je do garnka, zalewając warzywnym bulionem. Na koniec wrzuć obrana i pokrojoną na drobno marchew.
Gotuj na małym ogniu do czasu zmięknięcia marchwi. Pamiętaj o mieszaniu wywaru. Po ugotowaniu pozwól zupie ostygnąć, a potem zmiksuj ją na gładki krem i dopraw do smaku.
KREM Z KALAFIORA – DOSKONAŁY NA UPAŁY
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 mały kalafior
2 cebule
5 ziemniaków
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki oraz kalafiora (z liście). Pokrój na części i zagotuj w bulionie warzywnym. Podsmaż pokrojoną cebulę do momentu aż się nie zeszkli. Potem dodaj ją go gotującego się wywaru. Na koniec dodaj przyprawy. Jeśli chcesz, możesz dodać śmietanę, ale detoks będzie lepszy bez niej. Po ostygnięciu zmiksuj na gładko.
PIECZARKOWA KRÓLOWA
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
4 marchewki
400 g pieczarek (jedno opakowanie)
Kilka łyżek oleju
Natka pietruszki (może być zmrożona)
250 g lubianego makaronu
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj cebulę oraz pieczarki. Cebula powinna być pokrojona w kostkę, pieczarki w plastry. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego cebulę. Smaż na średnim ogniu do jej zeszklenia. Dodaj pieczarki i przypraw do smaku. Trzymaj je na patelni, póki staną się ciemne.
Umyj, obierz i pokrój marchew w plastry. Dodaj do bulionu warzywnego i gotuj na średnim ogniu. Po zmięknięciu dodaj cebulę oraz pieczarki. Następnie gotuj przez kilka minut.
W tym czasie ugotuj makaron i dodaj do zupy przed podaniem. Tę potrawę warto serwować i natką pietruszki.
GROSZEK W GARNKU – ZIELONA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka zielonego groszku
Kilka łyżek oleju
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Zagotuj bulion i dodaj do niego groszek. W tym czasie rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją do zeszklenia. Potem dodaj ją do zupy i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj o przyprawach. Po ostudzeniu zmiksuj na gładki krem.
BOGATA W BIAŁKO ZUPA Z CIECIERZYCY
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek oleju
250 g lubianego makaronu
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kmin.
Przygotowanie:
Zagotuj bulion i dodaj do niego ciecierzycę. Potem rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebulę i usmaż ją do zeszklenia. Dodaj ją do zupy i gotuj na średnim ogniu. Następnie dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj o przyprawach. Po ostudzeniu zmiksuj na gładki krem.
Smacznego!
zobacz również:
Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw |
Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad |
Zupy w diecie – wzmocnienie działania układu odpornościowego |
Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy |