Szukasz pomysłu na obiad? Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe dania.C iekawe pomysły na dania mięsne i warzywne, kurczaka i ryby. Ogromna ilość przepisów na obiady pozwala codziennie przygotowywać nowe potrawy. Różnorodność obiadów zapewnia dostarczanie potrzebnych dla organizmu cennych witamin oraz składników odżywczych. Zobacz nasze pomysły na letni obiad.
Kurczak z bulgurem i z brzoskwiniami
Składniki:
– 1 1/3 szklanki wody
– 2/3 szklanki kaszy bulgur
– spray do pieczenia
– 1/2 kg piersi kurczaka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 4 kubki rukoli
– 2 szklanki pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół
– 2 szklanki pokrojonych świeżych brzoskwiń
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
Zagotować 1 1/3 szklanki wody i wsypać kaszę bulgur. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie podgrzać patelnię grillową pokrytą sprayem do gotowania. Posypać kurczaka 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Grillować kurczaka obracając, 6 do 7 min. Odstawić na 3 min. Pokroić na plastry. Na talerz wyłożyć kaszę bulgur, rukolę, pomidory i brzoskwinie. Dodać pozostałe 1/2 łyżeczki soli, oleju i octu, wymieszać. Położyć kurczaka.
Klopsiki z sałatką pomidorową
Składniki:
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego lub mieszane z wieprzowym
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka skórki z cytryny plus 2 łyżki świeżego soku
– 1/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego,
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
– 4 kubki rukoli
– 2 szklanki pokrojonych w plasterki pomidorów
– 1 dojrzałe średnie awokado, pokrojone w plastry
Przygotowanie:
W misce wymieszać mielone mięso, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Uformować 12 klopsików. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, smażyć klopsiki do zrumienienia ze wszystkich stron, około 12 min. W małej misce wymieszać sok z cytryny, pozostałe 3 łyżki oleju, pozostałe 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. W osobnej misce wymieszać jogurt, 1 łyżkę wody, szczypiorek, koperek i skórkę z cytryny. W dużej misce wymieszać rukolę i 2 łyżki mieszanki oleju. Położyć 1 szklankę mieszanki na każdym z 4 talerzy. Wymieszać plasterki pomidora i 2 łyżki mieszanki oleju w tej samej misce, do każdego talerza dodać 1/2 szklanki pomidorów. Delikatnie wrzucić do miski plastry awokado z pozostałą 1 łyżką mieszanki oleju, podzielić równomiernie między talerze. Umieść 3 klopsiki na każdym talerzu, skropić mieszanką jogurtową.
Dorsz z warzywami
Składniki:
– 4 porcje dorsza o wadze 150–180g każda
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka wody
– sól
Warzywa:
– 8 małych karczochów kulistych
– 12 ziemniaków
– 4 łyżki groszku
– 4 łyżki bobu
– 12 szparagów
– sok z 1 cytryny
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól i pieprz
Sos maślany:
– 4 szalotki, obrane i bardzo drobno pokrojone
– 4 łyżki białego wina
– 2 łyżeczki octu z białego wina
– 125 g masła pokrojonego w kostkę
Do podania:
– 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 1 łyżka listków mięty, drobno posiekanych
Przygotowanie:
Przyciąć łodygi karczochów do około 5 cm długości. Odłamać zewnętrzne liście, aż odsłonią się jaśniejsze środkowe liście. Włożyć do zakwaszonej wody, aby zapobiec przebarwieniu. Zagotować wodę w dużym rondlu i dodać szczyptę soli. Ugotować karczochy do miękkości. Ugotować ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki i odłożyć na bok. Groszek i bób ugotować oddzielnie w osolonej wrzącej wodzie, następnie odcedzić. Szparagi ugotować na parze wg upodobań. Wymieszać szalotki, białe wino i ocet winny w rondlu i gotować, aż szalotki będą miękkie i zostanie około 1 łyżeczki płynu. Dodać masło i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i wodę. Umieścić porcje dorsza w żaroodpornej patelni lub naczyniu do pieczenia i skropić płynem. Piec w piekarniku przez 5-6 min. Wrzucić ugotowane warzywa na patelnię z 8 łyżkami płynu z gotowania groszku, sokiem z cytryny i sporą kroplą oleju. Delikatnie podgrzać warzywa w mieszance przez około 5 min. Doprawić do smaku. Podzielić warzywa na talerze i położyć na wierzchu dorsza. Skropić sosem maślanym i posypać posiekaną miętą i pietruszką.
Letnie wrapy
Składniki:
– 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
– 1/3 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
– sok z 1 limonki
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka Sriracha
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 piersi z kurczaka bez kości bez skóry
– 12 listków sałaty rzymskiej lub masłowej
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 marchewka, posiekana
– 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
– 1/2 szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sos chili, sos sojowy, sok z limonki, olej roślinny (lub sezamowy), sriracha, imbir i czosnek. Ubić razem. Do miski włożyć piersi z kurczaka i marynować przez 5-10 min. Podgrzać dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Smaż piersi z kurczaka na złoty kolor, około 8 do 10 min. z każdej strony. Przełożyć piersi z kurczaka na talerz i pokroić kurczaka w cienkie plasterki. Napełnić liście sałaty kurczakiem i udekorować wybranymi dodatkami: pokrojoną cebulą, posiekaną marchewką, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi lub kolendrą.
Letnie spaghetti z cukinią
Składniki:
– 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki masła niesolonego
– 1 ½ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 kg cienkiej zielonej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej
– 1/2 kg cienkiej żółtej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej wzdłuż
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanka pakowanych miękkich świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka, szczypiorek i/lub bazylia, grubo posiekanych
– ½ szklanki drobno startego żółtego sera
– 2 łyżki skórki z cytryny
– 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodać spaghetti i ugotować. Odlać 3/4 szklanki wody z gotowania, makaron odcedzić. Włożyć makaron do garnka. W międzyczasie rozgrzać olej i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać pieprz, cukinie i sól. Smażyć delikatnie mieszając 3 do 4 min. Przełożyć cukinię do garnka z makaronem. Dodać wodę z makaronu, zioła, ser, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszać.
Stek z zieloną fasolką szparagową
Składniki:
– 2 steki z polędwicy wołowej
– 450 g ziemniaków
– 80 g zielonej fasoli
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 10 g pasty warzywnej
– 150 g Creme Fraiche
– 15 g pasty z Czerwonego Wina
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyjąć steki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Zagotować w dużym rondlu wodę z 1/2 łyżeczki soli. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ugotować ziemniaki do miękkości. W międzyczasie cebulę pokroić w cienkie plasterki. Obrać i zetrzeć czosnek. Podgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie, 5-6 min., a następnie dodać czosnek i smażyć 30 sek. Następnie dodać creme fraiche, pastę i 1/2 szklanki wody. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki pokroić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać kremowym sosem. Piec na górnej półce piekarnika na złoty kolor ok. 15-20 min. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Doprawić steki solą i pieprzem. Smażyć, aż się zrumienią, po 1 min. z każdej strony i przez kolejne 1-2 min., aby były średnio wysmażone. Rozgrzać odrobinę oleju na innej patelni, dodać zieloną fasolkę i smażyć 2-3 min. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć przez 1 min. Następnie dodać odrobinę wody i natychmiast przykryć. Gotować, aż fasola będzie miękka, 4-5 min. Wlać wodę na patelnię, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać pastę z czerwonego wina. Lekko zmniejszyć ogień, a następnie gotować 5-6 min. Pokroić steki i przełożyć na talerze.
zobacz również:
Co na obiad?
Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami
Co na letni obiad?
|
Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad |