Kamień do pizzy – Musisz go mieć!

8 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pizzę zjesz praktycznie wszędzie – to najpopularniejsza potrawa na świecie. Serwowana na setki, jak nie tysiące sposobów. Kluczowym elementem dobrej pizzy jest dobrze wypieczone, lekko chrupkie ciasto. I finezyjnie dobrane dodatki. Aby osiągnąć prawdziwie mistrzowski poziom smaku i genialną strukturę wypieczonego placka najlepiej jest użyć profesjonalnego pieca do pizzy. Niestety, dostęp do takiego urządzenia może być znacząco ograniczony szczególnie, jeśli nie posiadasz pizzerii. Właśnie dlatego powstało rozwiązanie tego problemu – kamień do pizzy. Jednak który wybrać? Jakiego używać? I przede wszystkim, jak go używać

kamień do pizzy

Czym jest kamień do pizzy

Kamień do pizzy to specjalne akcesorium, które pozwala na wypiek pieczywa, bułek, wszelkiej maści placków no i oczywiście… pizzy. Jak nazwa podpowiada, wykonany jest głównie z kamienia, ale nie tylko.

Warto zastanowić się przy tym, dlaczego pizza wypiekana na specjalnym kamieniu ma zupełnie inny smak niż ta, którą piecze się na blasze. Dzieje się tak ze względu na specyficzne właściwości kamienia do pizzy. Szczerze mówiąc, jeśli raz spróbujesz pieczonej na nim pizzy, już zawsze będziesz chciał więcej.

Kamień do pizzy – dlaczego jest niezbędny w Twojej kuchni

Z pewnością kamień do pizzy przewyższa blachę do pieczenia. Dzięki zdolnościom do pochłaniania wilgoci sprawia, że spód placka jest idealnie chrupiący a jej wnętrze zachowuje odpowiednią wilgoć. Z łatwością unikniesz niedopieczonego, surowego w środku ciasta. Na kamieniu do pizzy możesz upiec też mięso i warzywa a nawet usmażyć jajka. Posłuży Ci też do wypieku pieczywa, bułek oraz ciast. Używając tego naczynia skracasz czas przyrządzania potraw – wypiek pizzy potrwa zaledwie chwilę, nie więcej niż 5 minut. A czas jest szczególnie ważny, gdy potrzebujesz pysznego jedzenia „na już”. Wypiekając na kamieniu do pizzy zyskujesz też prawdziwy aromat włoskiej pizzy, co dodatkowo zaskoczy Twoich znajomych czy Twoją rodzinę.

Aby użyć kamienia do pizzy możesz posłużyć się piekarnikiem elektrycznym, ale też grillem gazowym lub węglowym. Mimo, że jest trochę droższy niż blacha do pieczenia, znacząco poprawi smak Tego, co przyrządzisz.

Rodzaje kamieni do pizzy

Na rynku dostępnych jest wiele kamieni do pizzy – od takich, które są całkowicie naturalne po nowoczesne i przygotowane do osiągania maksimum satysfakcji z gotowania – pokryte specjalną powłoką nieprzywieralną. Najbardziej znane kamienie do pizzy to kamienie granitowe i szamotowe, ale spotkać można też ceramiczne i kordierytowe. Gratką dla miłośników pizzy są kamienie pochodzenia wulkanicznego.

Kamień do pizzy granitowy

Ten kamień jest znacznie cięższy oraz grubszy niż ten wykonany z szamotu (może ważyć nawet do 9kg). Gwarantuje on jednak jeszcze lepsze utrzymanie ciepła i równomierne rozprowadzenie temperatury. Wypiekając na nim pizzę można uzyskać satysfakcjonujący efekt chrupkiego ciasta, ale nie jest to takie proste i wymaga wprawy, głównie ze względu na gładką powierzchnię granitu. Idealnie sprawdzi się szczególnie wśród amatorów pizzy na grubym cieście.

Zalety:

  • łatwe czyszczenie dzięki gładkiej powierzchni
  • doskonała akumulacja ciepła
  • odporny na pęknięcia
  • żywność do niego nie przywiera
  • może służyć jako stolnica, deska do krojenia lub elegancka taca do serwowania przekąsek
  • Dobrze przyjmuje wilgoć z ciasta
  • Doskonale przypieka spód ciasta

Na tym kamieniu bez problemu upieczesz nawet jajka.

Wady:

  • przenoszenie i przechowywanie może stanowić problem

Kamień do pizzy szamotowy

Idealny dla amatorów, ale też profesjonalistów. Wykonany z szamotu – krzemionki z dodatkiem kruszyw. Bardzo odporny na pęknięcia i działania wysokiej temperatury. Szybko się nagrzewa, ale długo utrzymuje ciepło. Kamień do pizzy szamotowy zazwyczaj jest dość cienki (jedynie 2-3 cm) oraz dość lekki (jego waga wynosi od 4 do 8kg) Idealnie utrzymuje temperaturę oraz bezprecedensowo ją rozprowadza. Dobry kamień szamotowy powinien być pokryty warstwą, która ma za zadanie chronić potrawy przed bezpośrednim działaniem temperatury i przywieraniem.

Jego barwa zależy przede wszystkim od sposobu wypalania kamienia oraz konkretnego składu mieszanki krzemianowej, z której został wykonany.

Ten rodzaj kamienia świetnie się sprawdzi szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez finezyjnie chrupkiej pizzy na cienkim cieście. To dzięki porowatej strukturze kamień szamotowy tak dobrze pochłania wilgoć z ciasta.

Zalety:

  • Właściwe użycie gwarantuje uzyskanie doskonale chrupkiej pizzy na cienkim cieście
  • Trwały i odporny na pęknięcia
  • Dobrze utrzymuje i akumuluje ciepło
  • Pochłania wilgoć

Wady

  •  mycie porowatej powierzchni może sprawiać problemy
  •  na kamieniu mogą pojawić się przebarwienia
  • Słabiej przyjmuje wilgoć

Kamień do pizzy ceramiczny

Kamień do pizzy ceramiczny najczęściej możesz spotkać w supermarketach. Odlewany z mieszanki materiałów ceramicznych i cementu. Nie jest tak naturalny jak kamień granitowy czy szamotowy, ale równie szybko i efektywnie się nagrzewa. Jednak ma tendencję do pękania oraz przegrzewania się a pizza może do niego przywrzeć. Jego główną zaletą jest niska cena.

Zalety:

  • lekki (waży maksymalnie 5kg)
  • dostępny w większości marketów
  • szybko się nagrzewa

Wady

  • łatwo pęka, nawet pod wpływem nieznacznych uszkodzeń
  • szybko się przegrzewa

Kamień do pizzy wulkaniczny

Wyobraź sobie coś bardziej włoskiego niż włoska pizza.

Pizza pieczona na kamieniu wykonanym z zastygłej lawy, pochodzącej z sycylijskiego wulkanu – Etny.

Oryginalne kamienie do pizzy wulkaniczne charakteryzują się nietuzinkowym wykonaniem oraz oryginalnym materiałem – wszak tworzy się je z zastygłej lawy. Genialnie utrzymują ciepło oraz rozprowadzają temperaturę. Idealnie oddają ją do przyrządzanych potraw.  Cechuje się też lekką porowatością, co pozwala cieszyć się chrupiącą pizzą na cienkim cieście. Kamienie wulkaniczne są w pełni naturalne. Nie przypalisz na nim pizzy ani warzyw czy chleba.

 Zalety:

  • ekstremalnie odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne
  • bezpieczny w kontakcie z żywnością

Wady

  • dość drogi
  • ciężki
  • wymaga konserwacji

Kamień do pizzy z kordierytu

Kordieryt to rzadki minerał. Należy do krzemianów, co sprawia, że wykonane z niego kamienie do pizzy mają niezwykłe właściwości. Zimny kamień z kordierytu można bez obaw włożyć do nagrzanego piekarnika. Tego naczynia nie można przegrzać. To, że pęknie on pod wpływem wysokiej temperatury, graniczy z cudem.  Można używać go zarówno na grillu jak i w piekarniku.

Zalety:

  • niebywale trwały i odporny na wysokie temperatury
  • pizza pieczona na nim smakuje jak ta z pieca opalanego drewnem
  • bardzo dobrze akumuluje ciepło i rozprowadza temperaturę

Wady

  • problemem może być jego waga oraz cena
  • nie jest ogólnodostępny

Kamień do pizzy non-stick (nieprzywierający)

Zazwyczaj wykonany z mieszanki gliny i piasku kwarcowego, jak wyroby ceramiczne. Pokryty specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu przygotowywanych potraw. Bardzo ułatwia to utrzymanie kamienia w czystości. Co więcej, pozwala na natychmiastowe wypiekanie kolejnych porcji, jedna po drugiej. Szybko się nagrzewa oraz długo utrzymuje ciepło, ale z jego pomocą trudno uzyskać efekty takie, jak przy pracy z kamieniem granitowym czy szamotowym. I niestety, nie jest tak naturalny.

Zalety:

  • powłoka non-stick sprawia, że czyszczenie jest bardzo proste
  • pozwala na szybki wypiek kolejnych porcji pizzy
  • może być używany w piekarniku i na grillu

Wady:

  • nie najlepiej pochłania wilgoć
  • został wykonany sztucznie
  • nie wygląda jak klasyczny kamień do pizzy (często spotyka się nowoczesny design)

Kamień do pizzy- tym kieruj się przy wyborze

Wiele różnych modeli. Nowatorskie kształty. I do tego każdy ma inną wagę. Co warto rozważyć wybierając odpowiedni kamień do pizzy?

– waga – im cięższy, tym lepiej i dłużej trzyma ciepło, ale trudniej go rozgrzać oraz ostudzić. Może być nieporęczny przy przenoszeniu oraz przechowywaniu.

rozmiar – dostępne są kamienie o najróżniejszych rozmiarach. Warto zawczasu sprawdzić, czy wybrany przez nas produkt zmieści się w piekarniku lub na ruszcie grilla.

– materiał wykonania– sprzedawcy oferują kamienie z wielu różnych materiałów. Każdy sprawdzi się lepiej lub gorzej w dedykowanych warunkach. Z pewnością znajdziesz taki, który będzie odpowiadał twoim wymaganiom.

sposób czyszczenia – warto kupić taki kamień, który będziemy mogli bez problemu wyczyścić. Warto podkreślić tutaj, że kamienie porowate myje się trudniej niż te z gładką powierzchnią.

kształt– klasyczny kamień do pizzy ma kształt koła, ale dostępne są również kamienie kwadratowe lub takie ze specjalnymi uchwytami do przenoszenia.

parametry techniczne – przed zakupem należy dowiedzieć się, jak długo nasz kamień się nagrzewa, ile stygnie oraz w jakich temperaturach można go bez obaw używać.

Jak używać kamienia do pizzy

Nie wolno wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika, bo po prostu pęknie. Najlepiej jest rozgrzewać naczynie wraz z piekarnikiem. Rozgrzanego kamienia nie wolno dotykać. Nawet w rękawiczkach kuchennych, bo jest bardzo gorący.

Najbezpieczniej jest umieścić ciasto na pizzę za pomocą specjalnej łopatki metalowej lub drewnianej. W przypadku warzyw i mięsa dobrze jest użyć szczypiec. Można też zsunąć potrawę na powierzchnię kamienia za pomocą papieru do pieczenia.

Po pieczeniu kamień trzeba odstawić w miejscu, gdzie będzie mógł ostygnąć. Proces ten trwa ponad godzinę. Nie warto schładzać go wodą, bo może to doprowadzić do jego pęknięcia.

Pizza pieczona na kamieniu – jedyna w swoim rodzaju

Wmak prawdziwej włoskiej pizzy jest nie do podrobienia. Wielu uważa, że wypiekanie pizzy na kamieniu jest naprawdę proste i intuicyjne. Jednak, jeśli używasz go pierwszy raz zapoznaj się z instrukcją. W ten sposób unikniesz rozczarowania i zaskoczysz swoją rodzinę, znajomych pizzą (prawie) idealną. Używanie kamienia do pizzy wymaga trochę wprawy. Nawet, jeśli gotowanie to Twoja pasja.

Nie od razu Rzym zbudowano.

 Praktyka czyni mistrza.