Szparagi na obiad – przepisy
Szparagi są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej że zielone, białe i fioletowe szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii.
Ugotowane szparagi można podawać do sałatek, makaronów, pizzy, frittaty, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Do zielonych szparagów pasuje roztopione masło, odrobina soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz i tarty parmezan. Mogą stanowić zielony dodatek do wielu dań głównych z mięsa lub ryby. Można polać je sosem np. beszamelowym, koperkowym i holenderskim. Pyszne są też zupy szparagowe. Warto zatem poznać przepisy na szparagi, które możemy przygotować na lekki, wiosenny obiad. Mogą to być warzywa zapiekane w piekarniku, szparagi grillowane czy podane z makaronem. Pomysłów jest naprawdę wiele.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki
2 x 250 g wiązek szparagów
2 łyżeczki oliwy z oliwek
opakowanie 375 g gotowego ciasta francuskiego
szynka pokrojona w plasterki
ser typu Gruyère, grubo starty
1 jajko, lekko ubite
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem) i włożyć blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Złamać szparagi w miejscach, gdzie naturalnie łamią się po zgięciu, wyrzucić zdrewniałe końce. Pokropić olejem. Rozwinąć ciasto na papierze i ostrym nożem wyciąć 6 kwadratów. Ciasto ułożyć na papierze na rozgrzanej blasze do pieczenia. Luźno zawinąć 3-4 szparagi w kawałek szynki i ułożyć na cieście pod kątem tak, aby szparagi wskazywały róg. Na wierzch nasypać garść startego gruyère. Posmarować dwa przeciwległe miejsca ciasta odrobiną ubitego jajka, a następnie założyć na siebie, aby zamknąć i skleić dociskając. Całość posmarować jajkiem i doprawić czarnym pieprzem. Piec przez 22-25 min., aż będzie złocisty i chrupiący.
Makaron z sosem pieczarkowym i szparagami
Składniki:
Makaron
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku, mielone
– 1 szklanka pokrojonych w cienkie plasterki młodych pieczarek
– 1 1/2 szklanki grubo posiekanych szparagów
– sól morska i pieprz do smaku
– makaron penne
Sos
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 6 ząbków czosnku, posiekanych (podzielone)
– serek śmietankowy
– 3/4 szklanki niesłodzonego zwykłego mleka migdałowego
– 1/4 szklanki parmezanu (więcej do podania)
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki płatka czerwonej papryki
Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, dodać czosnek, pieczarki i szparagi. Doprawić szczyptą soli i pieprzu i wymieszać. Smażyć przez 3-4 min., często mieszając, aż grzyby lekko się zrumienią, a szparagi zmiękną. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Zagotować wodę w dużym garnku i doprawić solą morską. Dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek (2 łyżki) i posiekany czosnek. Smażyć przez 2-3 min., następnie zdjąć z ognia i odstawić. Do blendera dodać pozostały surowy zmielony czosnek (2 ząbki), smażony czosnek, serek śmietankowy, mleko migdałowe, parmezan, sok z cytryny, płatek czerwonej papryki i szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu. Zmiksować do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Wlać patelnię i podgrzać na średnim ogniu. Dodać ugotowany odsączony makaron bezpośrednio do sosu wraz ze smażonymi szparagami i pieczarkami. Wymieszać i podawać.
Makaron ze szparagami i boczkiem
Składniki:
– 200 g makaronu w kształcie muszli
– 150 g zielonych szparagów
– 200 g kawałków boczku
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 45 g (3 łyżki stołowe) masła solonego w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– po 1 łyżeczce: pokruszone płatki chili, sól
– 2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 30 g tartego parmezanu (więcej do podania)
– kruszone płatki chili i pieprzu do podania
– 2 łyżki posiekanych migdałów do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Oderwać wszystkie zdrewniałe końcówki szparagów. Większe szparagi przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić na kawałki. Ugotować makaron w dużym garnku z osoloną wodą. Odcedzić, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać boczek, smażyć do uzyskania chrupiącej i złocistej konsystencji, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 min. Dodać szparagi, podsmażać, często podrzucając, aż będą chrupiące, przez około 3-5 min. Dodać czosnek, smażyć ok. 2 min. Wymieszać płatki soli, czarnego pieprzu i czerwonej papryki. Przenieść na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i podgrzewać, aż zacznie przybierać złoty kolor. Dodać boczek i szparagi z powrotem na patelnię, wymieszać. Wymieszać z makaronem i parmezanem, dodać 1/4 szklanki wody z gotowania i wymieszać.
Zapiekane serowe szparagi
Składniki:
– 680 g szparagów bez zdrewniałych końcówek
– 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki (125 ml) bulionu
– 225 g ) serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
– 1 szklanka tartego sera (mozzarella)
– 3 duże ząbki czosnku, posiekane (lub 1-2 łyżki proszku czosnkowego)
– 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
– płatki czerwonej papryczki chili, opcjonalnie
– świeża posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Lekko nasmarować naczynie do pieczenia olejem lub sprayem. Ułożyć szparagi w naczyniu do pieczenia i posypać cebulą, mielonym czosnkiem, przyprawą włoską, płatkami czerwonej papryczki chili, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać miękki serek śmietankowy i bulion. Rozłożyć masę sera śmietankowego na szparagach. Posypać przyprawami, parmezanem i tartym serem. Piec przez 10-15 min. Zapiekankę podawać od razu, przybraną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Roladki ze szparagami
Składniki:
– 4 kotlety z piersi kurczaka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– szparagi zielone, przycięte
– 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
– 1/4 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub silikonową matą do pieczenia. Ubić kotlety z kurczaka, posypać obie strony każdego kotleta czosnkiem w proszku i pieprzem. Natrzeć oliwą z oliwek. Podzielić szparagi między kotlety z kurczaka, umieszczając je równolegle do krótszego boku. Zawinąć, dodając ser. Położyć szwem do dołu na blasze do pieczenia. Roladki z kurczaka posypać bułką tartą. Piec ok. 20 min.
Dorsz ze szparagami
Składniki:
– 750 g zielonych szparagów
– 4 filety dorsza (bez skóry, każdy ok. 150-200 g)
– 1 cytryna
– 1 pęczek koperku
– 2 liście laurowe
– cukier
Sos
– 3 ząbki czosnku (cienkie plasterki)
– 1 szt. świeżego imbiru (10 cm, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki)
– olej sezamowy
– 5 łyżek japońskiego wina ryżowego (sake)
– 5 łyżek sosu sojowego
– 2 ½ łyżki cukru
– 1 mała, suszona, czerwona papryczka chili (rozgnieciona)
– 2 łyżki szalotki
– świeżo zmielona papryka
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do wody. Koperek opłukać i osuszyć, oderwać czubki od szypułek. Do wody dodać liść laurowy i koperek. Doprawić cukrem i gotować przez 5 min. na małym ogniu. Dorsza opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki i umieścić w wodzie. Gotować przez 2-3 min. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego. Podsmażyć czosnek i imbir. Dodać wino ryżowe, sos sojowy, cukier i papryczkę chili. Smażyć na małym ogniu przez około 2 min. Opłukać szparagi i przyciąć końce. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 8 min. Spłukać zimną wodą i odcedzić. Skropić olejem sezamowym. Ostrożnie wyjąć dorsza z wody i odcedzić. Ryby ułożyć na 4 talerzach, skropić sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Na rybę położyć szparagi i doprawić pieprzem. Natychmiast podawać.
zobacz również:
Szparagi – różne przekąski i dania
Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami
Pyszna przekąska – szparagi z grilla |