Ciasteczka francuskie z zielonym groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Z ciasta francuskiego wyczarować możemy niesamowite przekąski, przystawki i smakołyki do łasuchowania. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pasuje doskonale tak samo do słodkich wypieków, jak i słonych. No i zawsze możemy mieć je pod ręką w lodówce lub zamrażalniku. Poniższa propozycja to ciasteczka z kremem z zielonego groszku i bazylii. Ładnie wyglądają na szwedzkim stole i ucieszą tych, którzy na imprezach wolą unikać słodkości.
Składniki:
- połowa ciasta francuskiego,
- 120 g groszku konserwowego,
- spora garść liści bazylii,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry,
- sól i pieprz,
- ziarna sezamu.
Przygotowanie:
Groszek przepłukać przegotowaną wodą i zblendować na gładką masę
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Na każdym z nich umieścić łyżeczkę pasty groszkowej. Skleić dobrze dwa przeciwległe brzegi ciasta i następnie kolejne dwa. Ciasto musi być bardzo dobrze sklejone, inaczej otworzy się podczas pieczenia. Ciasteczka można posypać sezamem po zamknięciu lub przed. Można również posmarować je oliwą lub białkiem i dopiero wtedy posypać, aby nasionka lepiej się przykleiły.
Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy same lub z dipem.
Skusicie się na ciasteczka na słono?