Ciasteczka francuskie z zielonym groszkiem

10 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Z ciasta francuskiego wyczarować możemy niesamowite przekąski, przystawki i smakołyki do łasuchowania. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pasuje doskonale tak samo do słodkich wypieków, jak i słonych. No i zawsze możemy mieć je pod ręką w lodówce lub zamrażalniku. Poniższa propozycja to ciasteczka z kremem z zielonego groszku i bazylii. Ładnie wyglądają na szwedzkim stole i ucieszą tych, którzy na imprezach wolą unikać słodkości.

Składniki:

  • połowa ciasta francuskiego,
  • 120 g groszku konserwowego,
  • spora garść liści bazylii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry,
  • sól i pieprz,
  • ziarna sezamu.

Przygotowanie:

Groszek przepłukać przegotowaną wodą i zblendować na gładką masę z liśćmi świeżej bazylii, przyprawą curry, oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Na każdym z nich umieścić łyżeczkę pasty groszkowej. Skleić dobrze dwa przeciwległe brzegi ciasta i następnie kolejne dwa. Ciasto musi być bardzo dobrze sklejone, inaczej otworzy się podczas pieczenia. Ciasteczka można posypać sezamem po zamknięciu lub przed. Można również posmarować je oliwą lub białkiem i dopiero wtedy posypać, aby nasionka lepiej się przykleiły.

Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy same lub z dipem.

Skusicie się na ciasteczka na słono?