Bakłażan faszerowany mięsem z piersi indyka

8 kwietnia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Psianka podłużna (Solanum melongena), bakłażan, oberżyna, bakman – to tylko niektóre z nazw tego ciekawego warzywa o podłużnym kształcie i pięknej, czarno-fioletowej, lśniącej skórce. I tak naprawdę nie jest to warzywo, ale owoc – jagoda. Przywykliśmy jednak, tak samo jak w przypadku pomidora, zaliczać go do warzyw. Dla nas jest rośliną niemalże egzotyczną, bo pochodzi z Afryki, Indii i krajów tropikalnych, ale starania o jego wyhodowanie na własnym terytorium podjęło wiele europejskich krajów, dzięki czemu mamy łatwy dostęp do własnych oraz importowanych oberżyn.

Co zrobić z bakłażana? Jednym z dań, do których po spróbowaniu chętnie się wraca, są faszerowane bakłażany. Można zrobić je z mięsem drobiowym lub wieprzowym. Poniższy przepis można wypróbować też w wersji z cukinią.

Składniki: 

  • bakłażan,
  • 135 g mięsa z piersi indyka,
  • 4-5 g świeżego kłącza imbiru,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju z ziołami,
  • 65 g białej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • świeża bazylia i natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i rozcinamy wzdłuż na dwie części. Wykrawamy miąższ, pozostawiając ścianki o grubości około pół centymetra (do 7 mm maksymalnie). Bakłażanowe łódeczki zasypujemy solą, a miąższ kroimy w małą kostkę i również obficie solimy. Pozostawiamy na minimum pół godziny (można nawet na godzinę). Ma to pozbawić warzywo goryczki.

W tym czasie mielimy pierś z indyka. Nie polecam gotowego mięsa mielonego, chyba że jest mielone z wybranego przez nas kawałka w sklepie. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, najlepiej takiego z dodatkiem ziół. Czosnek i imbir siekamy naprawdę drobniutko i dorzucamy do cebulki, gdy zaczyna się złocić na patelni. Następnie wrzucamy mięso i podsmażamy przez 5 minut, dorzucając opłukany i odciśnięty z wody miąższ bakłażana. Pod koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami prowansalskimi i bazylią, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy, podsmażając jeszcze przez chwilę.

Bakłażanowe łódeczki opłukujemy z soli i soku, który się wytworzył, osuszamy papierowym ręcznikiem i wypełniamy farszem, lekko ugniatając go łyżką. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dekorujemy zieleniną.

Z jakim farszem Wy przygotowujecie bakłażana?