Natka pietruszki, zazwyczaj jest wykorzystywana do zup czy jako ozdoba dań. W tym artykule przedstawię Wam ją w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że odkryjecie tą roślinę na nowo i poznacie nowe smaki.
Co nieco o pietruszce
Należy do rodziny selerowatych, a pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Z początku była wykorzystywania wyłącznie jako ozdoba, a z czasem zyskała sławę, jako produkt wykorzystywany w medycynie. W 100 gramach znajdziecie, aż 160 mg witaminy C, która wzmacnia odporność i działa krwiotwórczo. Dzięki regularnemu jej spożywaniu zyskacie mnóstwo energii oraz zadbacie o swój organizm.
Dodatkowo pietruszka zawiera sole mineralne ( miedź, mangan, cynk, magnez, wapń ), flawonoidy, aminokwasy oraz błonnik. Nać jest również niskokaloryczna oraz posiada niski indeks glikemiczny. Nadaje się więc idealnie dla osób zmagających się z zaburzeniami metabolizmu oraz dla diabetyków. Zawarty w natce pietruszki chlorofil oczyszcza organizm z toksyn oraz odświeża oddech i likwiduje bakterie w jamie ustnej.
Roślina ta działa jak naturalny diuretyk, który wspiera prawidłową pracę nerek. Ponadto wykazuje działanie moczopędne i usuwa nadmiar wody w organizmie. Doskonale sprawdza się przy bólach miesiączkowych, skurczach, stresie, problemach trawiennych oraz zmęczeniu. Nać pietruszki łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne.
Powinny jej unikać osoby z chorobami nerek czy hiperkaliemią. Niestety zawarta w naci witamina K, może utrudniać działanie niektórych leków. Warto skonsultować wszystko z lekarzem i dopasować odpowiednią ilość spożywania, do swojego organizmu.
Pesto
Co kupić?
- 2 pęczki pietruszki
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oliwy
Koktajl
Co kupić?
- 20 g ziaren słonecznika
- 1 małe jabłko
- 200 ml mleka sojowego
- 25 ml soku z cytryny
- 10 g otrębów ryżowych
- 40 g natki pietruszki
- 1 łyżki nasion chia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika wcześniej namoczcie i odsączcie. Następnie dodajcie jabłko, mleko, sok z cytryny, natkę pietruszki i otręby. Całość zblendujcie. Następnie dodajcie nasiona, po kilku minutach powinny zmięknąć. Koktajl podawajcie posypany wiórkami.
Smoothie
Co kupić?
- 2 pomarańcze
- pół banana
- 1 awokado
- Sok z połowy limonki
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Obierzcie pomarańcze i usuńcie z nich pestki oraz białą część. Zmiksujcie wraz z awokado, bananem, sokiem i pietruszką. Smoothie podawajcie od razu.
Zupa
Co kupić?
- 40 g ciecierzycy
- 100 g pora
- 60 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- sól
- 500 ml wody
- 2 ziemniaki
- mała gruszka
- mała marchewka
- natka pietruszki
- 30 ml mleka sojowego
- 15 ml soku z cytryny
- 15 g ziaren słonecznika
- 10 g pestek dyni
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczcie na noc, po czym odcedźcie. W garnku podsmażcie cebulę, pora, czosnek, tymianek i sól. Następnie dolejcie wody, dodajcie pokrojoną gruszkę, ziemniaki, marchewkę i ciecierzycę. Gotujcie, aż do miękkości warzyw. Dorzućcie natkę pietruszki i całość zblendujcie. Na koniec dodajcie mleko, sok z cytryny, namoczone ziarna słonecznika i ponownie zmiksujcie. Podawajcie z prażonymi pestkami dyni.
Lody pietruszkowe z awokado
Co kupić?
- 2 gruszki
- 100 g jogurtu
- małe awokado
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Gruszki pokrójcie w drobną kostkę i odstawcie na noc do zamrażarki. Zblendujcie jogurt, awokado i pietruszkę. Dodajcie sok z cytryny i zamrożone gruszki i ponownie zmiksujcie. Lody odstawcie na 2 godziny do zamrażarki
zobacz również: