Pieczony mintaj z tymiankiem i porem
Pieczona ryba to danie zawsze niezwykle delikatne, wytworne, nadające się na specjalne okazje. Odpowiednie do lampki wina i w sam raz na romantyczną kolację. Sposobów na rybę jest wiele, ale niektóre składniki komponują się z nią tak doskonale, że stały się nieodłącznym towarzyszem ryb, jak cytryna czy biały pieprz. Zobaczycie same, że świeży tymianek zasługuje na stałe miejsce na liście składników. Zachęcam do spróbowania ryby przyrządzanej włoskim sposobem, pieczonej w papierze, z gałązkami świeżego tymianku.
Składniki:
- 3 filety z mintaja,
- 60 g pora,
- 3 plastry cytryny,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 3 gałązki koperku,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu (pół na pół czarny i biały).
Przygotowanie:
Filety rozmrażamy i w tym czasie przygotowujemy mieszankę do ich posmarowania. Dwie łyżki oliwy mieszamy z łyżką soku wyciśniętego z cytryny, solą, pieprzem białym i czarnym. Pora kroimy na około 6 plastrów. Należy go sparzyć. W tym celu wystarczy ułożyć na durszlaku lub sicie i przelać wrzątkiem.
Na blasze rozkładamy arkusz papieru do pieczenia o takiej wielkości, aby można było nim również przykryć ryby, zawijając papier pod spód. Układając na nim filety, używając pędzelka smarujemy je z obu stron mieszanką oliwy, soku i przypraw. Plasterki pora i cytryny układamy na rybach. Pomiędzy rybami układamy całe gałązki kopru i tymianku. Tymianek koniecznie musi być świeży – właśnie to nadaje potrawie wyjątkowy smak i aromat.
Całość zakrywamy szczelnie papierem. Zapiekamy przez 20 minut.
A jakie są Wasze sposoby na pieczenie ryby? W papierze, folii, rękawie?