Jajka po turecku na jogurcie

28 lutego 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Jedliście kiedyś Cilbir – inaczej jajka po turecku? Jest to przepyszne połączenie jajek z czosnkowym jogurtem oraz chrupiącym pieczywem. Zobaczcie, w jaki prosty sposób przygotować to danie i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało.

Co nieco o jajkach

Jajka zwierają witaminy A,B, D, E i K oraz żelazo, cynk i mangan.  Żółtko posiada sporą ilość lecytyny, która działa odżywczo, nawilżająco oraz poprawia pracę wątroby i układu nerwowego. Ponadto są też źródłem potasu, siarki, fosforu, a także cholesterolu, który jest substancją niezbędną w strukturze i funkcjonowaniu komórek. Kolejnym, cennym składnikiem żółtka są barwniki – ksantofil i luteina. Czuwają nad walką z wolnymi rodnikami, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiegają odkładaniu się w ścianach tętnic złogów.

Przepis

Co kupić?

  • 120 g jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki świeżego czosnku
  • szczypta soli
  • 2 jajka ( zimne i świeże )
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 kromki ulubionego chleba
  • masło
  • szczypta chili
  • opcjonalnie: szczypiorek lub koperek do smaku

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania jogurtu. Wymieszajcie go w miseczce z czosnkiem oraz solą. Następnie zagotujcie wodę w garnku (około 1 litr w średniej wielkości rondelku) i stwórzcie świder na środku poprzez zamieszanie łyżką. W sam środek wlejcie ocet i dodajcie zimne jajko prosto z lodówki i gotujcie 2,5 minuty, aby zrobiło się na miękko lub 3,5 minuty, aby wyszło na twardo. Do wyciągnięcia użyjcie łyżki z dziurkami. Pamiętajcie, że każde jajko musicie gotować osobno. W międzyczasie rozpuścicie na patelni masło z dodatkiem chili i usmażcie chleb. Jajka połóżcie na wierzch jogurtu i całość polejcie pozostałością masła z patelni. Za pomocą chleba nabierajcie jajka prosto z miseczki.

 

zobacz również:

Śniadanie po grecku – 10 top przepisów!

Zdrowe śniadanie – oryginalne przepisy!

Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!

Fit placuszki twarogowe na śniadanie!