Gorące mięsne kociołki – pomysł na zimowy obiad

6 marca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kociołek to jednogarnkowe, proste i sycące danie idealne na zimowe obiady. Można go przygotować na wiele sposobów i w wielu różnych wariantach. Podczas przygotowywania potraw jednogarnkowych smaki ich składników i przypraw łączą się ze sobą w harmonijną całość. Dlatego dania te są tak pyszne, a jednocześnie niezwykle sycące.

 

mięsne kociołki

Kociołek to popularny i bardzo lubiany sposób gotowania na ognisku. Ale jednocześnie można takie danie przygotowywać we własnym domu. Podstawą jest długie, wolne gotowanie w odpowiednim garnku nazywanym wolnowarem lub kociołkiem. W żeliwnym, szczelnie zamykanym garnku przyrządzić można pyszne, jednogarnkowe dania z różnych rodzajów mięs i warzyw. Tak naprawdę komponując danie, możemy wykorzystać prawie wszystko, co znajduje się aktualnie w lodówce i zrobić własny „mix-kociołek”.

Kociołek wołowo-warzywny z ziemniakami

Składniki:
– ok. 1 kg pokrojonej w kostkę karkówki wołowej
– ¼ szklanki mąki plus więcej do panierowania wołowiny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
– ½ kg pokrojonych w plasterki pieczarek (opcjonalnie)
– 6 marchewek pokrojonych na kawałki
– 1 grubo posiekana słodka cebula
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2½ l bulionu wołowego
– ½ łyżeczki papryki
– ¼ łyżeczki suszonego tymianku
– ¼ łyżeczki czosnku w proszku
– ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu
– sól do smaku (½ łyżeczki)

Przygotowanie:
Wrzucić ziemniaki, pieczarki (opcjonalnie), marchewki i cebulę do kociołka (wolnowaru). Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Pokrojoną w kostkę karkówkę wołową obtoczyć w mące i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż wołowina zrumieni się ze wszystkich stron. Łyżką cedzakową włożyć karkówkę wołową do kociołka. Zmniejszyć temperaturę patelni i dodać 1 łyżkę oleju i ¼ szklanki mąki. Smażyć ok. 1 min., a następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszać, aby składniki równomiernie się połączyły w pastę. Następnie dodawać na patelnię bulion wołowy w odstępach, po ¼ szklanki na raz, mieszając do uzyskania gęstego sosu i unikając grudek. Po zmieszaniu całego bulionu zagotować, a następnie zdjąć z ognia. Dodać sos do kociołka i równomiernie obtoczyć warzywa i wołowinę. Gotować na wolnym ogniu przez 8 godzin lub na wysokim przez 4 godziny. Danie jest gotowy, gdy warzywa i wołowina zmiękną.

Kociołek wołowo-warzywny z ziemniakami

Kociołek wołowy z kaszą jęczmienną

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kg steku z polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
– 2 żeberka z selera, pokrojone w kostkę
– 3 ząbki czosnku, mielone
– 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
– 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego lub białego wina
– 8 filiżanek bulionu wołowego
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej, wypłukanej
– 5 gałązek świeżego tymianku
– 1 liść laurowy
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku lub kociołku. Stek doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić do garnka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się równomiernie zarumieni, około 6-8 min. Odłożyć na bok. Dodać cebulę, marchew i seler. Smażyć mieszając od czasu do czasu do miękkości, około 3-4 min. Dodać czosnek i pieczarki, smażyć, mieszając od czasu do czasu, do miękkości i zrumienienia, około 3-4 min. Dodać wino, zeskrobując zrumienione kawałki z dna garnka. Dodać bulion wołowy, kaszę jęczmienną, tymianek, liść laurowy i stek. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 45 min. Usunąć gałązki tymianku i liść laurowy. Wymieszać z pietruszką, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Kociołek wołowy z kaszą jęczmienną

Kociołek meksykański z łopatką wieprzową

Składniki
– suszone papryczki guajillo lub chili ancho
– sól
– 1 duża puszka białej hominy (meksykańskiej kukurydzy), odsączonej i opłukanej
– 2 kg łopatki wieprzowej (najlepiej z kością), pokrojonej w kostkę
– 8 ząbków czosnku, 4 ząbki grubo posiekane i 4 całe ząbki
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 2 łyżki suchego oregano
Dodatki:
– 1/2 małej kapusty, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 pęczek posiekanej kolendry
– 1/2 białej cebuli, posiekanej
– 2 awokado, posiekane
– 4 limonki, pokrojone na ćwiartki
– 1 pęczek czerwonych rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Zagotować 5 litrów wody. Usunąć i wyrzuć łodygi, nasiona i duże żyłki ze strąków chili. Podgrzać żeliwną patelnię i podpiec strąki chili przez kilka minut, aż zaczną mięknąć. Zagotować 3 szklanki wody i zdjąć z ognia, wrzucić strąki i przykryć. Moczyć przez 15 do 20 min. Osuszyć kawałki wieprzowiny papierowymi ręcznikami. Posypać je obficie solą. Partiami przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać 4 ząbki grubo posiekanego czosnku i smażyć z mięsem przez ok. 1 min. Do dużego garnka z wrzącą wodą dodać wieprzowinę i przyprawy: liście laurowe, kminek i oregano oraz 1 łyżkę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 min. Zmiksować w blenderze chili, ok. 2,5 szklanki płynu z namaczania chili, łyżeczkę soli i 4 ząbki czosnku. Przecedzić sos przez sito i wlać do garnka z mięsem. Wrócić do gotowania na wolnym ogniu, gotować przez 2 do 3 godz., aż wieprzowina będzie całkowicie miękka. Przyprawić do smaku, dodać białą kukurydzę. Przygotować dodatki (pokroić kapustę, posiekać kolendrę itp.) i podawać do wyboru.

Kociołek meksykański z łopatką wieprzową

Kociołek węgierski tradycyjny

Składniki:
– 500 g mięsa na gulasz wołowy (wieprzowy)
– 200 ml wytrawnego czerwonego wina
– 3 cebule
– 2 czerwone papryki
– 1 marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżka kminku
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Obrać i posiekać cebulę, czosnek i marchew. Papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmażyć mięso w kociołku (garnku). Dodać cebulę i podsmażać, aż staną się ciemne. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, paprykę, marchewkę i wszystkie przyprawy i smażyć przez 2-3 min. Zdeglasować czerwonym winem i bulionem warzywnym. Dusić na średnim ogniu przez około 60 min., aż płyn wyparuje, a mięso stanie się miękkie.

 

Kociołek węgierski tradycyjny

Kociołek wołowy z kukurydzą

Składniki:
– 2 kg mięsa wołowego
– 4 łyżki mąki
– 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
– 3 łodygi selera pokrojone w plasterki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 puszka pomidorów
– 1 szklanka przecieru pomidorowego
– 1 łyżka pasty z białej kukurydzy
– 750 ml czerwonego wina
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 3 łyżki słodkiego sosu chilli
– 10 – 12 szalotki
– 1 1/2 szklanki marchewki
– 10 – 12 małych ziemniaków
– 1 1/2 szklanki pieczarek
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżka posiekanych świeżych liści rozmarynu
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści tymianku
– kolby grillowanej kukurydzy
– świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso lekko oprószyć mąką. Garnek rozgrzać na ogniu, dodać oliwę z oliwek i lekko zrumienić kawałki mięsa, uważając, aby ich nie przypalić. Wyjąć. Dodać czosnek i seler i smażyć 1-2 min. i dodać mięso. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pastę harissa, czerwone wino, sos Worcestershire i sos sweet chilli. Wymieszać zmielony cynamon i posiekane świeże zioła. Doprawić świeżo zmieloną solą. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 2 godz.
W razie potrzeby dolewać wodę. Dodać młodą cebulę, ziemniaki, marchewkę i pieczarki i gotować jeszcze przez 1 godz. Na 20 min. przed końcem gotowania dodać grillowaną kukurydzę. Posypać świeżo posiekaną kolendrą. Podawać z gorącym ryżem na parze.

 

Kociołek wołowy z kukurydzą

Smacznego!

 

zobacz również:

Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

5 pomysłów na kremowe, rozgrzewające zupy idealne na jesienną słotę

Aromatyczne i rozgrzewające herbaty

Rozgrzewające dania na zimne popołudnie