5 pomysłów na kremowe, rozgrzewające zupy idealne na jesienną słotę

25 października 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jesień to czas, kiedy częściej niż zwykle sięgamy po ciepłe, pożywne potrawy. Talerz kremowej zupy to idealny towarzysz długich wieczorów, gdy za oknem króluje plucha i jesienne ciemności. Oto 5 ciekawych i prostych propozycji, które warto samodzielnie przygotować.

kremowe zupy

Szukając składników do Twojej zupy, skorzystaj z promocji na wybrane przez Ciebie artykuły! Gazetki promocyjne to nie tylko sposób na zaoszczędzenie kilku złotówek, ale także przydatne źródło inspiracji, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad.

1. Zupa krem z dyni

Łatwa i delikatna, kremowa zupa z dyni to klasyka znana w wielu domach. Gdy raz pojawi się w Twoim talerzu, z pewnością będzie jego częstym gościem.

Składniki (4 porcje)

  • 500 g dyni
  • cebula
  • 1 l bulionu
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • kilka nasion kolendry
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Obierz cebulę i pokrój ją na drobną kostkę, następnie podsmaż ją w garnku na maśle klarowanym. Wydryluj miąższ z dyni i również chwilę podsmaż. Zalej całość bulionem (mięsnym lub warzywnym) i doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj na delikatnym ogniu do miękkości kawałków dyni. Zmiksuj zawartość dania za pomocą blendera. Podawaj z odrobiną śmietany.

2. Zupa krem z ziemniaków

Ten przepis świetnie nadaje się jako obfita przystawka lub właściwy posiłek. Pikantna zupa krem z ziemniaków zachwyci swoją prostotą i doda mnóstwa energii.

Składniki (4 porcje)

  • 400 g ziemniaków
  • 4 papryczki chili
  • 1 l wody
  • kostka rosołowa (najlepiej domowa)
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 0,25 l śmietany do zup
  • sól, pieprz do smaku

Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę i ugotuj w dużym garnku. W tym czasie podsmaż papryki pokrojone w cienkie paski i pozbawione pestek. Dodaj paprykę i kostkę rosołową do ugotowanych ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera i wlej śmietanę. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną pietruszką.

3. Zupa krem ze szpinaku

Ta aksamitna zupa rozpływa się w ustach i zadowoli nawet największych smakoszy. Doskonała propozycja dla fanów szpinaku.

Składniki (4 porcje)

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 150 g włoszczyzny (por, seler, marchew)
  • 300 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • 400 ml wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Umyj szpinak w zimnej wodzie i posiekaj na drobniejsze części. Z resztę warzyw uczyń tak samo. Podsmaż całość na maśle do przyrumienienia i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Użyj blendera i dokładnie zmiksuj zawartość garnka. Dodaj całe orzeszki. Każdą porcję ozdób kleksem śmietany.

4. Zupa krem z kukurydzy

Ten przepis jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczny. Warto spróbować tę zupę także w wersji na ostro, z dodatkiem pieprzy cayenne.

Składniki (4 porcje)

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 500 ml wody
  • ½ średniego pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i cukru

Podsmaż warzywa na maśle i dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wyłów stałe elementy sitkiem i podsmaż je na patelni. Wrzuć wszystko z powrotem do garnka i zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość cały czas gotując. Udekoruj całymi ziarnami słodkiej kukurydzy.

5. Serowa zupa krem

Kremowa zupa serowa zachwyci Cię swoją delikatną konsystencją. To idealny sposób na poprawę humoru w czasie jesiennej chandry. Do tego przepisu nie będziesz potrzebować blendera.

Składniki (4 porcje)

  • 60 g mąki
  • 50 g masła
  • 0,125 l białego wina
  • 250 ml bitej śmietany
  • 140 g tartego sera pleśniowego (można zastąpić serem topionym)
  • 0,5 l bulionu

Roztop masło w rondelku i krótko podsmaż mąkę. Gdy zasmażka delikatnie nabierze koloru, dodaj białe wino i wymieszaj całość. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ostygnąć jego zawartości. Następnie dodaj śmietanę oraz bulion, całość dobrze wymieszaj. W tym czasie możesz przygotować ser – zetrzyj go lub posiekaj na drobne kawałki. Postaw garnek z powrotem na kuchence i ustaw średni ogień. Wrzuć do środka ser i mieszaj, aby dobrze się pościł. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut. Zupę najlepiej podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Filmowanie wesela z powietrza
Też nie podoba mi się ten pomysł, to jest dobre na festynach.
Jak rozwiązać problem z prasowaniem…
Ja nie prasuję, po prostu po upraniu rozciągam tkaninę i formuję tak, żeby...
Gdańsk
Czasem jestem w Gdańsku i faktycznie można tam coś taniej upolować np. na olx
Co zamiast paneli na podłogę?
A może prawdziwe drewno, deski o niezbyt szerokim rozmiarze?