Fuczki – bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej
Fuczki to potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej, uznawana za tradycyjny przysmak regionu bieszczadzkiego. Niektórzy nazywają je plackami łemkowskimi lub bojkowskimi, a wynika to z faktu, że potrawa była rozpowszechniona na terenach pogranicza, gdzie stykały się kultury. Danie zaskakujące prostotą, smakiem i wyglądem, przywołujące skojarzenia z dawną kuchnią, podbija dziś serca turystów. Proszę Państwa, oto fuczki – placuszki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej.
Składniki:
– 100 g mąki,
– 100 ml mleka,
– jajko,
– 300 g kapusty kiszonej,
– majeranek,
– czarny pieprz,
– opcjonalnie odrobina kminku,
– olej do smażenia.
Fuczki podawane są najczęściej z sosem czosnkowym:
– 3 łyżki śmietany,
– czubata łyżka majonezu,
– 2-3 ząbki czosnku,
– pieprz czarny i odrobina soli,
– zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajko połączyć jak na ciasto naleśnikowe. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Dokładnie zmieszać z ciastem i doprawić dużą ilością czarnego pieprzu, majerankiem i ewentualnie odrobiną kminku. Odstawić na 10-15 minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 8 sztuk.
Śmietanę zmieszać z majonezem, dodać pieprz, szczyptę soli, 2-3 szczypty roztartych w palcach ziół prowansalskich i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Fuczki mają różne warianty, na przykład z mąką razową, cebulą, tartymi ziemniakami, kapustą słodką lub mieszaną – pół na pół słodką i kiszoną.
W jakiej wersji Wy ich spróbujecie?