Zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków
Artykuł zewnętrzny
Zakwas buraczany robi prawdziwą furorę szczególnie w okresie jesienno-zimowym, nie można odmówić mu właściwości uodparniających i wzmacniających organizm. Ten zakwas jest przygotowywany bez chleba, który często jest powodem powstawania pleśni. Zakwas pijemy codziennie rano, najlepiej na czczo około 1 szklanki. Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn i oczyszcza ze zbędnych złogów krew, buduje nasze komórki w pozytywne minerały…
składniki:
kilogram buraków
czosnek cala główka – obrany
sól
listek laurowy
woda ciepła przegotowana
szklanka wody z ogórków domowej roboty
Obieramy buraki, myjemy, kroimy na kawałki grubości 1 cm (najwygodniejsza odmiana to długie buraki). Buraki układamy w czystym wyparzonym słoju. Zalewamy ciepłą słoną wodą – prawidłowa proporcja to około 1/2 łyżki soli na litr wody (pamiętajmy aby płyny w całości pokryły powierzchnię buraków, dodajemy główkę obranego czosnku i dodajemy wodę z ogórków. Naczynie z burakami ustawiamy w suchym ciepłym ciemnym miejscu, przykrywamy bawełnianą ściereczką, co kilka dni usuwamy pianę, która się wytworzyła w procesie fermentacji. Po tygodniu zlewamy zakwas do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.