Jajeczko w … szaliczku
,,Twarzowa ” przekąska – a do tego bardzo smakowita .
Czas : 5 minut
Składniki :
2 marmurkowe jajka wg Buni
2 plastry szynki długo dojrzewającej ( Jamon Serrano lub podobnej smakowo )
Owinąć jajka dekoracyjnie szynką .Ułożyć na sałacie – i już .
Bardzo ciekawe zestawienie smaków .Jajka marynowane w herbacie z przyprawami kuszą smakiem .Do tego zdecydowany smak szynki długo dojrzewającej. Pycha.
Przepis na Marmurkowe jajka wg Buni
(Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas : 3 doby
Składniki:
- 6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o „clock )
- 2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
- 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 litra wrzątku
- 6 jajek
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki .
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty, kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w gorący wywar , zostawić do ostygnięcia – wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć, obrać .Podawać jako aromatyczną przekąskę .)