Gruszki nadziewane wątróbkami
Artykuł zewnętrzny
To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie
- 1 łyżka masła do smażenia
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- kilka malin świeżych
- mąka do oprószenia wątróbek
Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) – gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .
Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .
Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .