Gruszki nadziewane wątróbkami

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka malin świeżych
  • mąka do oprószenia wątróbek

Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) – gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .

Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .

Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .

file1280819373