Giuwecz wg Buni

27 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Giuwecz to bardziej rodzaj potrawy niż konkretna potrawa. Rodem z kuchni bułgarskiej, serbskiej czy kaukaskiej. Po prostu taki gulasz z warzywami.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa chudego od szynki pokrojonego jak na gulasz
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 2 marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka pomidorów bez skórki z sokiem ( lub smażone , obrane 4 dojrzałe pomidory )
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • przyprawa typu Vegeta
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka wody

Mięso posolić, popieprzyć, posypać papryką i usmażyć na rumiano na tłuszczu. Na patelnię wlać wodę, zagotować i wlać do garnka. Warzywa pokroić ( marchew, ogórki  cukinię w plasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w grube pół plasterki, papryki w paski ). Do garnka z grubym dniem włożyć mięso, cebulę, ziemniaki, marchew. Posypać Vegetą. Dusić 45 minut. Dołożyć paprykę, ogórki, cukinię i  pokrojone pomidory z puszki z sokiem, czosnek. Dusić 30 minut przy odkrytej pokrywce. Doprawić do smaku przyprawami.

Podawać jako danie jednogarnkowe posypane natką pietruszki ( można też dodać inne zioła zależnie od upodobania )

file1280819224



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...