Duszony szaszłyki z łososia
Artykuł zewnętrzny
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 filety po 10 dag z łososia ( bez skóry )
- 8 małych ziemniaczków
- 8 kapeluszy małych pieczarek
- 8 plasterków cukinii ze skórką ( tak ok po 1 cm grubości )
- 2 cebulki
- 4 kawałki czerwonej papryki
- 4 kawałki żółtej papryki
- przyprawa do grilla
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Pokroić łososia w kostkę ( 8 kawałków ).Ziemniaki obrać .Warzywa i rybę posypać przyprawą do grilla i skropić olejem. Namoczyć 2 patyczki do szaszłyków . Nabijać na patyczki na przemian rybę, cukinię, papryki, cebulki przekrojone w ćwiartki , pieczarki .Posypać jeszcze raz przyprawami .W dużym szkle żaroodpornym ułożyć ziemniaki, a na nich szaszłyki .Zamknąć szczelnie .Wstawić do zimnego piekarnika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 * C przez 1 godzinę .Ostatnie 15 minut odkryte .
Jest inny od tych pieczonych – w zasadzie bardziej przypomina gotowany na parze -tyle , ze odkrycie w ostatniej fazie pozwala na lekkie odparowanie soku który wydzielił sie z ziemniaków i warzyw .