Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

20 września 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Często nie mamy czasu na przygotowanie czasochłonnych posiłków, brakuje nam też  pomysłów. Pełnowartościowy obiad zastępujemy mrożonkami, bądź fast foodami. Zapominamy, że gotowanie wcale nie musi  oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. W poniższym artkule przedstawiamy pomysły na szybki obiad, który przygotujesz w 2o minut!

Cytrynowy kurczak

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • pół cytryny
  • pół cebuli
  • 100 g rukoli
  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • chilli
  • sól

Pierś kroimy w paski, marynujemy w soku z cytryny wymieszanym z oliwą aromatyzowaną, chilli i solą. Smażymy na rumiano nie dodając tłuszczu. Do rukoli dodajemy pokrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Skrapiamy oliwą i cytryną, lekko solimy i mieszamy. Na talerz wykładamy sałatkę, a na wierzch układamy położone, usmażone mięso.

Kurczak w delikatnym sosie

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 8 łyżek kukurydzy
  • cebula
  • kostka mięsna
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • natka pietruszki
  • pieprz

Mięso drobno kroimy, posypujemy przyprawą gyros. Cebulę siekamy, następnie podsmażamy razem z mięsem. Dodajemy pół szklanki wody oraz kostkę mięsną i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kukurydzę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy i przyprawiamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w sosie warzywnym

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • pół bakłażana
  • pół średniej papryki czerwonej
  • 2 cebule 33 dag kiełków fasoli mung
  • kilka łyżek oleju

sos:

  • 350 ml bulionu wołowego
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki ciemnego sosu sojowego
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka ketchupu
  • płaska łyżka curry
  • płaska łyżeczka cukru
  • mielona papryka, pieprz

Ryż gotujemy, piersi kurczaka kroimy w paski. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy mięso. Następnie kroimy cebulę, bakłażana i paprykę. Pokrojone warzywa dodajemy do smażonego mięsa i smażymy aż staną się miękkie. Potem dodajemy kiełki fasoli mung i sos. Następnie wszystko mieszamy. Podajemy z ryżem.

Sos:

Bulion zagotowujemy. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą. Następnie wlewamy do gotującego się bulionu. Całość mieszamy, aż sos zrobi się gęsty. Dodajemy sos sojowy, przecier pomidorowy, ketchup, curry i cukier. Przyprawiamy pieprzem i papryką. Gotujemy jeszcze jedną minutę.

Kurczak z kozim serem

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 150 g koziego twarożku
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • szczypta suszonego oregano
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pieprz, vegeta
  • wykałaczki

sos:  2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego

Filety z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry, posypujemy pieprzem i vegetą. Twarożek mieszamy z oregano, zmiażdżonym czosnkiem i oliwkami. Następnie przyprawiamy. Miód mieszamy z octem. Filety smarujemy twarożkiem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni do grillowania. W trakcie smażenia smarujemy miodowym sosem.

Kurczak w musztardzie

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • cytryna
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżeczki łagodnej musztardy

Pierś kurczaka tniemy na małe plasterki. W miseczce łączymy ze sobą sok cytryny, tymianek i musztardę. Następnie wkładamy do niej przygotowane kotleciki z piersi kurczaka i pozostawiamy na 10 minut w zimnym miejscu. Kurczaka smażymy z obu stron na grillowej patelni, aż będzie złocisty. Podajemy z bagietką.