Przepis na kluski śląskie – jak zrobić tradycyjne kluseczki

2 lipca 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Czy znacie kogoś, kto nie lubi klusek śląskich? Jeżeli tak, to koniecznie pokażcie mu te nietypowe przepisy na ich wykonanie. Macie jakieś swoje ulubione? Czy wiecie, skąd się wywodzą? Słyszeliście o kolorowych kluskach?

kluski śląski jak zrobić

Co nieco o kluskach

Jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się ze Śląska.  Można je również spotkać pod nazwami kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy lub gumiklyjzy. Wiąże się z nimi pewna legenda. Dawno, dawno temu w miejscowości Zielony Dąb żył chłop Konrad. Jego żona słynęła z robienia przepysznych klusek. Niestety zmarła na dżumę, a mężowi zaczęła grozić śmierć głodowa. Pewnego dnia Konrad udał się do Wrocławia i zmęczony przysnął pod kościołem św. Idziego. W śnie spotkał się ze swoją ukochaną, która podarowała mu magiczny kociołek. Obiecała mu, że będzie się co noc napełniał kluskami. Konrad musiał obiecać żonie, że zawsze na dnie naczynia pozostanie jedna kluska. Po przebudzeniu sen się ziścił, jednak chłop nie był w stanie się powstrzymać i przegrał z pazernością. Ostatnia kluska poszybowała na szczyt arkady i zamieniła się w kamień. Tym sposobem kociołek już nigdy się nie napełnił.

Z początku wykonywano kluski jedynie z mąki i ziemniaków, jednak z czasem przepis ewoluował i zyskał na smaku. Istnieją dwie metod formowania klusek śląskich. Pierwszą z nich jest wybieranie po kawałeczku ciasta prosto z miski, a następnie formowanie kulek. Druga opiera się na tworzeniu z ciasta wałka i krojeniu go na kawałki. Dopiero na końcu układa się je w odpowiedni kształt.

Idealna kluska ma wymiary 5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. Ich kolor jest zależny od rodzaju ziemniaka, ale wacha się między białokremowym a lekką żółcią. Oczywiście nie powinno zabraknąć charakterystycznej dziurki, wgłębienia w klusce. Służy ona do zatrzymywania sosu. Podaje się je jako dodatek dań mięsnych z sosem, ze słoniną a nawet i na słodko ze śmietaną i cukrem.

przepis na kluski śląskie

Klasyczne

Co kupić?

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierzcie, ugotujcie a następnie przeciśnijcie przez praskę. Teraz odejmijcie z 1/4 ziemniaków, a w to miejsce dajcie mąkę, po czym włóżcie je z powrotem. Dodajcie jajko, sól i ugniećcie wszystko na ciasto. Następnie uformujcie kształt klusek śląskich i gotujcie je w osolonym wrzątku. Gotujcie je przez 2 minuty, aż wypłyną.

tradycyjne kluski śląskie

Buraczkowe

Co kupić?

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1  ugotowany burak ćwikłowy
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki musicie zmielić i przecisnąć przez praskę. Buraka obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na najmniejszych oczkach. Zmieszajcie ze sobą warzywa i ugniećcie je w misce. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę i z powrotem przykryjcie całość. Wyróbcie masę na gładkie ciasto, po czym formujcie kluski z dziurką na środku. Gotujcie je w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną.

kluski śląskie z burakiem

Nadziewane

Co kupić?

  • ziemniaki 0,5 kg
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • pieczarki 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • Magii 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz szczypta
  • olej 1 łyżka
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie jak zwykle, po czym przeciśnijcie je przez praskę. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę i z powrotem przykryjcie całość. Cebulę oraz pieczarki musicie pokroić i podsmażyć. Doprawcie pieprzem, solą oraz magii. Kiedy przestygną dodajcie farsz do dziurki w kluskach i dobrze je sklejcie. Gotujcie we wrzątku, do czasu wypłynięcia. Podawajcie z ulubionym sosem lub surówką.
nadziewane kluski śląskie

Z jabłkiem

Co kupić?
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 miękkie jabłko
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie tradycyjnie. Następnie przeciśnijcie je przez praskę. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę oraz starte jabłko i z powrotem przykryjcie całość. Wyróbcie ciasto i formujcie kluski śląskie. Gotujcie we wrzątku, do czasu wypłynięcia.

kluski śląskie z jabłkiem

Z curry

Co kupić?

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,25 mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 1 łyżka masła

Kurczak

  • 0,5 piersi z kurczaka
  • przyprawa curry
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę, masło, jajko i z powrotem przykryjcie całość. Ugniećcie ciasto na gładką masę i formujcie kluski śląskie. Ugotujcie je w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.

Kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z przyprawami. Smażcie na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia zalejcie kurczaka sosem z jogurtu, śmietany, curry i wody. Podawajcie z kluskami.

kluski śląskie z curry

Szpinakowe

Co kupić?

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100g szpinaku
  • 400g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Szpinak zmiksujcie na mus i wymieszajcie z ziemniakami oraz mąką. Ugniećcie na ciasto i formujcie kulki. Gotujcie w osolonej wodzie do wypłynięcia.

kluski śląskie szpinakowe

Marchewkowe

Co kupić?

  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  •  125 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz marchewkę ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie mąkę oraz sól i ugniećcie na ciasto. Formujcie kulki i gotujcie w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.