Napój arbuzowy z rozmarynem
Artykuł zewnętrzny
Ten orzeźwiający arbuzowy napój z dodatkiem mocnego akcentu w postaci rozmarynu to elegancki i kolorowy napój, pięknie prezentujący się w dużym dzbanku z dodatkiem lodu. Ten czerwony w środku owoc nie bez znaczenia jest dla naszego układu krążenia: zawiera substancje kontrolujące poziom trójglicerydów we krwi dzięki czemu odpowiednio reguluje ciśnienie tętnicze. Karotenoidy to nic innego jak antyoksydanty oraz naturalne pigmenty. To właśnie dzięki nim arbuz ma tak cudowny czerwony kolor. Dodatkowo zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu tym samym obniżając ciśnienie w żyłach oraz tętnicach.
składniki:
2 szklanki posiekanego arbuza
łyżka świeżego rozmarynu lub dwie gałązki
8 szklanek wody
lód
cytryna do dekoracji
Do dzbanka wrzucić kawałki arbuza bez pestek, dodać rozmaryn i wodę, na koniec dodać lód, ozdobić plasterkiem cytryny.