Grillowane owoce – przepisy na deser z grilla!
Ciepłe owoce upieczone na grillu z gałką lodów lub z dodatkiem serka są stylowym zwieńczeniem posiłku na grillu. Owoce pasują również do kruchych ciasteczek lub do kawałka ucieranej babki oraz bagietek.
Przy grillowaniu owoców obowiązują podobne zasady jak przy grillowaniu warzyw. Owoce powinny być dojrzałe (albo prawie dojrzałe), ale jeszcze dosyć twarde gdyż zmiękną na grillu. Podczas pieczenia trzeba je uważnie obserwować i od czasu do czasu odwracać. Większość owoców robi się jeszcze bardziej słodsza i soczysta kiedy się je grilluje na złoto brązowo. Jednak nie mogą zbyt długo leżeć w jednym miejscu rusztu gdyż zawarty w nich cukier szybko się przypala. Grillować możemy niemal wszystkie owoce, choć niektóre z nich smakują wyjątkowo wyśmienicie. Które wybrać?
Grillowane śliwki z lodami
Składniki:
– śliwki
– olej z pestek winogron
– lody
– płatki migdałów
Przygotowanie:
Wybrać dojrzałe, ale jędrne owoce, aby przeciąć je na pół i usunąć pestkę, ale bez rozpadu śliwki. Po przekrojeniu na pół posmarować przeciętą stronę olejem z pestek winogron lub dowolnym neutralnym olejem. Położyć śliwki ściętą stroną do dołu na grillu i grillować przez 2 min. Przełożyć śliwki do miski lub na talerz. Dodać lody. Skropić miodem i posypać płatkami migdałowymi.
Grillowane śliwki z serkiem ricotta
Składniki:
– 1 łyżka cukru granulowanego
– 6 śliwek
– serek ricotta
– 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
– 2 łyżki stołowe miodu
– pistacje łuskane
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Posypać cukrem przekrojoną stronę śliwek i grillować, przeciętą stroną do dołu, aż lekko się zwęgli i zacznie się karmelizować, przez 1 do 2 min. Odwrócić i grillować pod przykryciem jeszcze 2 min. W międzyczasie wymieszać ricottę i skórkę pomarańczową. Śliwki przełożyć na talerze, na wierzch polać mieszanką ricotty, skropić miodem i posypać pistacjami.
Grillowane śliwki z twarogiem cytrynowym
Składniki:
– 2 duże jajka
– 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
– 3/4 szklanki białego cukru
– 1 szczypta soli
– 1/4 szklanki masła
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 szklanka mrożonej bitej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
– 4 śliwki
– 3 łyżeczki oleju z pestek winogron
– wiśnie maraschino (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować razem cukier i skórkę z cytryny. W misce za pomocą miksera ręcznego ubić masło z cukrem i skórką z cytryny. Dodać jajka, sok z cytryny i sól. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez 10 min., cały czas mieszając. Mieszanka zgęstnieje podczas mieszania. Zdjąć z ognia, przełożyć do małego słoika i wstawić na noc do lodówki (będzie dalej gęstnieć). Wyjąć schłodzony twaróg cytrynowy i delikatnie wymieszać z 1 szklanką całkowicie rozmrożonej bitej śmietany. Włożyć do lodówki. Rozgrzać grill, śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i za pomocą pędzla posmarować z obu stron olejem z pestek winogron. Położyć śliwki na grillu przeciętą stroną do dołu. Przykryć grill i grillować, aż śliwki będą miały ślady po grillowaniu, czyli około 5 min. Zdjąć z grilla i umieść na talerzu przeciętą stroną do góry. Pozostawić do ostygnięcia na 2-3 min., a następnie polać serkiem cytrynowym. Opcjonalnie udekorować wiśnią maraschino.
Grillowane truskawki z grzankami
Składniki:
– truskawki
– bułka na grzanki
– bita śmietana
Przygotowanie:
Pokroić owoce i bułkę na cząstki o podobnej wielkości. Nałożyć na patyczki do szaszłyków i grillować na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, aż owoce zmiękną, a babka się upiecze, około 6-8 min. Podawać z bitą śmietaną.
Grillowane truskawki z kurczakiem i pomidorkami
Składniki:
– połówki piersi kurczaka bez skóry i kości
– sól
– zmielony czarny pieprz
– 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie łódeczki
– 2 szklanki świeżych całych truskawek
– 2 szklanki pomidorków winogronowych lub koktajlowych
– 2 łyżki białego octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka świeżej mięty
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 12 liści sałaty masłowej
– ¼ szklanki pokruszonego sera feta
– ¼ szklanki pokrojonych migdałów, prażonych
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na kawałki, posypać solą i pieprzem. Naprzemiennie nawlec kawałki kurczaka i czerwonej cebuli na patyczki szaszłyków. Naprzemiennie nawlecz truskawki i pomidory na oddzielne patyczki. Umieścić szaszłyki na ruszcie grilla, grillować przez 8 do 10 min. lub do momentu, gdy kurczak przestanie być różowy, obracając. Dodać szaszłyki truskawkowo-pomidorowe na 3 do 5 min. grillowania lub do momentu, gdy truskawki i pomidory zmiękną. W zakręcanym słoiku wymieszać ocet, olej, miętę, miód i czosnek. Dobrze przykryć i wstrząsnąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurczaka, czerwoną cebulę, truskawki i pomidory z szaszłyków i włożyć do dużej miski. Skropić winegretem, delikatnie wymieszać. Podawać w liściach sałaty, posypać serem i migdałami.
Grillowane karmelizowane truskawki
Składniki:
– 1 kg truskawek
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki roztopionego masła
– 2 łyżki płynnego serka śmietankowego
– pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2-3 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
Ubić cukier puder, masło, serek i wanilię, aż ubita masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko, aż zgęstnieje. Umieścić połówki truskawek na szaszłykach i polać je cienką warstwą ubitej mieszanki. Piec truskawki przez 3-4 min. na dużym ogniu, przewracając. Polać truskawki bitą śmietaną lub podawać ją do maczania.
Grillowany ananas
Składniki:
– 1 ananas, przekrojony na pół lub pokrojony w ćwiartki
– 1 szklanka brązowego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W misce wymieszać brązowy cukier i cynamon. Ananasa równomiernie obtoczyć, a następnie wstawić do lodówki na 30 min., aby zamarynować. Rozgrzać grill i grillować ze wszystkich stron przez 1 do 3 min. do miękkości ananasów. Zdjąć z grilla i podawać ze śmietaną.
Ananas grillowany w rumie
Składniki:
– 1/2 szklanki ciemnego rumu
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu (plus do posypania)
– 1 ananas, wydrążony i pokrojony w około 6-8 pierścieni
– spray do pieczenia
– ulubione lody waniliowe
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać rum, brązowy cukier i cynamon. Następnie w szklanym naczyniu do pieczenia (lub innym pojemniku) rozłożyć krążki ananasa i zalać je mieszanką rumu. Moczyć przez co najmniej 15 min., przewracając ananasa. Odcedzić sos rumowy i przelać go do małego rondla. Zagotować sos na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 6-8 min. Rozgrzać grill, lekko spryskać ruszt sprayem, położyć plasterki ananasa i grillować przez 1-2 min. z każdej strony, aż się zrumienią i pojawią się ślady grillowania. Przełożyć na talerze i odstawić. Na każdym pierścieniu ananasa położyć gałkę lodów i skropić sosem rumowym.
Grillowana gruszka z serem ricotta
Składniki:
– 1 gruszka, pokrojona na połówki
– oliwa z oliwek
– ½ szklanki sera ricotta
– 1 łyżka miodu
– ¼ łyżeczki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanych migdałów, opiekanych
Przygotowanie:
Wrzucić ser ricotta, miód i ekstrakt z migdałów do miski miksera i ubijać ok. 1 min. Mieszankę przechowywać w lodówce. Rozgrzać grill lub patelnię grillową, gruszkę pokroić na połówki. Lekko posmarować mięsistą stronę oliwą z oliwek. Położyć przeciętą stroną do dołu i grillować pod przykryciem przez 5-10 min. Podzielić ricottę na dwa półmiski. Do każdego naczynia włożyć po pół gruszki, posypać prażonymi migdałami i skropić dodatkowym miodem.
Sałatka z grillowanej gruszki z ziemniakami
Składniki:
– 2 słodkie ziemniaki (obrane i pokrojone na kawałki)
– 1 duża gruszka (obrana, wydrążona i pokrojona wzdłuż w plastry)
– 2 filiżanki rukoli baby
– 2 szklanki szpinaku dla baby
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
– 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów pekan
Sos:
– 1/3 szklanki galaretki jabłkowej
– 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
– 1 łyżka wody
– szczypta soli
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wrzucić do rondla galaretkę jabłkową, ocet winny, wodę i sól. Doprowadzić miksturę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż mieszanina zredukuje się do konsystencji syropu. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej. Włożyć plastry batata do dużego garnka z wodą i gotować przez 10-13 min. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie do końca ugotowane. Wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować oliwą z oliwek. Posolić. Ostrożnie położyć plastry batata i gruszki na ruszcie grillowym. Grillować przez 3-4 min. z każdej strony. Zdjąć z ognia. Na duży półmisek położyć sałatę, nałożyć bataty i gruszki, a następnie pokruszony ser feta. Skropić sałatkę schłodzonym dressingiem i udekorować posiekanymi orzechami pekan.
Crostini z grillowaną gruszką
Składniki:
– 2 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone, pokrojone w ćwiartki, pokrojone w plastry
– 3 szklanki gałązek rzeżuchy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka octu z białego wina
– 8 kromek chleba na zakwasie
– 2 łyżki musztardy dijon
– 150g sera pleśniowego castello, pokrojonego w plastry
– 1 szklanka startego sera cheddar
– 2 selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Położyć kromki chleba na 2 blachach do pieczenia i lekko podpiec z obu stron. Posmarować jedną stronę chleba musztardą. Przyozdobić gruszką. Posypać tartym serem i posypać serem pleśniowym. Położyć na grilla na 3-4 min. lub do momentu, gdy ser się rozpuści. Skropić miodem. W międzyczasie delikatnie wymieszać rukiew, seler, olej i ocet. Podawać z crostini.
Sałatka z rukoli z grillowanymi morelami
Składniki:
– 4 szklanki rukoli
– 1/4 szklanki pistacji, posiekane
– 1 łyżka posiekanych listków bazylii
– 1 łyżka octu sherry
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól i świeżo zmielony pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– ser kozi lub feta, pokruszone
– 8 małych lub 6 dużych dojrzałych moreli
Przygotowanie:
Wymieszać rukolę, połowę pistacji i bazylię w dużej misce. Wymieszać octy, sól i pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Morele przekroić na pół i usunąć pestki. Posmarować przekrojoną stronę pozostałą oliwą z oliwek. Grillować przez około 2 min. Wymieszać mieszankę rukoli, dressing i połowę moreli. Ułożyć na talerzu. Posypać kozim serem lub fetą oraz pozostałymi pistacjami.
Bagietka z grillowanymi morelami
Składniki:
– 8 moreli, połówki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5–6 gałązek świeżego tymianku
– 2 łyżki miodu
– 1 francuska bagietka
– świeży ser burrata lub mozzarella
Przygotowanie:
Posmarować połówki moreli oliwą z oliwek. Grillować przez 5-6 min. Odwrócić i grillować przez kolejne 3 min. Zdjąć z grilla, posypać świeżym tymiankiem i skropić oliwą. Pokroić bagietkę. Posmarować każdy plasterek pozostałą oliwą z oliwek. Położyć kromki na grillu. Pokroić grillowane morele. Każdą bagietkę przykryć kawałkiem sera i położyć morele.
Szaszłyki z grillowanej moreli i halloumi
Składniki:
– drewniane szpikulce (moczone w wodzie przez 10 minut)
– 8 świeżych moreli
– 1 opakowanie sera halloumi
– 1 pęczek świeżego tymianku
– 2 łyżki miodu
– 1 garść pistacji
Przygotowanie:
Przekroić morele na pół, usunąć pestkę. Pokroić halloumi na kostkę. Nabijać na patyczki na przemian morele i halloumi. Grillować szaszłyki, obracając od czasu do czasu, aż halloumi zacznie się przypalać, 2-3 min. z każdej strony. Zdjąć z ognia, skropić miodem, dodać liście tymianku i posiekane pistacje.
Składniki:
– morele, pokrojone, bez pestek
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– 1 łyżeczka sproszkowanej limonki
– 1 mała główka radicchio, wydrążona i pokrojona w cienkie plasterki
– młoda rukola
– ser burrata, posiekany
– prosciutto
– 1 łyżka dojrzałego octu balsamicznego
– 1 ½ łyżeczki francuskiego estragonu
Przygotowanie:
Rozgrzać grill i posmarować morele oliwą z oliwek. Grillować, aż lekko się zwęglą, doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać limonki kaffir z ¼ oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wlać mieszankę do moreli, rukoli i radicchio. Przełożyć do naczynia do serwowania i dodać burratę, prosciutto i ocet do smaku. Posypać estragonem z przyprawami.
Grillowane brzoskwinie
Składniki:
– serek mascarpone
– 4 łyżki syropu z agawy
– ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
– 4 dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie, przekrojone na pół i pozbawione pestek
– ¼ szklanki prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych, do dekoracji
– liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Przełożyć zimny mascarpone do małej miski i skropić 2 łyżkami syropu z agawy oraz ekstraktem waniliowym. Widelcem delikatnie wymieszać i schłodzić.
Posmarować syropem z agawy pokrojoną stronę brzoskwiń i położyć na grillu, pokrojoną stroną do dołu. Grillować przez kilka minut, aż się zarumienią i lekko zmiękną. Położyć kremową porcję waniliowego mascarpone na środek każdej grillowanej brzoskwini, a następnie posypać posiekanymi orzechami laskowymi i miętą.
Kurczak z grillowaną cytryną
Składniki:
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 1/2 łyżki musztardy dijon
– 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– koszerna sól i czarny pieprz do smaku
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, około 6 kotletów
– 1 cytryna przekrojona na pół
– mieszanka sałat
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić na 6 kotletów, a następnie umieść je w woreczku do zamrażania. Wymieszać skórkę z cytryny, sok, oliwę, dijon, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Zalać kurczaka marynatą, wycisnąć powietrze z torebki, zamknąć ją i wmasować marynatę w kurczaka. Włożyć kurczaka do lodówki, aby marynował przez około 30 min. Wyjąć kurczaka z lodówki i rozgrzać grill. Posmarować ruszt grilla olejem za pomocą papierowego ręcznika, a następnie umieścić kurczaka na ruszcie i smażyć na złoty kolor ze śladami grilla, około 3 min. z każdej strony, w zależności od grubości kotletów. Położyć cytrynę na grillu ściętą stroną do dołu i grillować przez około 3-4 min. Zdjąć kurczaka i cytrynę z grilla i podawać.
Grillowany arbuz
Składniki:
– 3 łyżki oleju roślinnego do grillowania
– 1 1/2 łyżeczki cukru granulowanego
– sól koszerna
– skórka z jednej limonki
– duży arbuz, pokrojony
– świeże ćwiartki kolendry i limonki
Przygotowanie:
Rozgrzać grill i posmarować ruszt grilla olejem roślinnym. W małej misce wymieszać cukier, sól i skórkę z limonki. Położyć kawałki arbuza posypać połową mieszanki solnej z każdej strony. Odstawić na 15 min. Używając ręczników papierowych, mocno docisnąć plastry, aby usunąć nadmiar wilgoci. Umieścić arbuza na grillu i grillować przez 2 do 3 min. z każdej strony, aż pojawią się ślady grilla. Zdjąć arbuza z grilla i umieść na tacce lub półmisku do serwowania. Posypać mieszanką soli i kolendrą.
zobacz również:
Oryginalne szaszłyki na grilla i z patelni – różne przepisy
Sałatki idealne do grilla – różne przepisy
Dania z grilla – różne przepisy
Bezmięsne dania i przekąski z grilla – czyli grillowanie dla wegetarian