Kiszone rzodkiewki z burakami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
750 gram dużych rzodkiewek
250 gram buraków ćwikłowych
5 ząbków czosnku
1 i 1/2 łyżki soli
3 łyżki białego octu winnego
Rzodkiewki czyścimy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Warzywa należy teraz umieścić do litrowego, wyparzonego słoja. Pół litra wody mieszamy z solą, aż się rozpuści, dodajemy ocet winny, mieszamy, zalewamy warzywa. Przykrywamy gazą, obciążamy kamykiem i odstawiamy następnie w dośc ciepłe miejsce na około 2 tygodnie, potem słoik szczelnie zamykamy. Rzodkiewki będą gotowe do jedzenia za miesiąc, można je przechowywać do 6 miesięcy.