Trzy powody, dla których warto zacząć jeść orzechy

9 lutego 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lubisz podjadać i zawsze masz pod ręką coś do jedzenia? Jeśli w wolnych chwilach sięgasz po chipsy, cukierki i czekoladki, to wkrótce na wadze mogą pojawić się nadprogramowe kilogramy. Taka dieta może również mieć bardzo zły wpływ na stan zdrowia. Wbrew pozorom nie musisz jednak od razu zupełnie rezygnować z przekąsek, a po prostu zastąp je orzechami!

Są źródłem cennych składników odżywczych

Mamy i babcie nie bez powodu podsuwają dzieciom orzechy. Te niepozorne smakołyki, które oferuje praktycznie każdy sklep ze zdrową żywnością, zawierają naprawdę wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim wyróżniają się bardzo wysokim poziomem tłuszczów roślinnych. Popularne orzechy włoskie mają natomiast najwięcej kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania.

Ponadto w orzechach można znaleźć naprawdę dużo białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu. Największą dawkę cennych aminokwasów zapewnią orzechy arachidowe. Wszystkie rodzaje orzechów są również bogate w minerały i witaminy. Garść orzechów brazylijskich może zapewnić dzienne zapotrzebowanie na magnez, a orzechy laskowe mogą pomóc w uzupełnieniu niedoborów wapnia.

Zapewniają uczucie sytości

Jednym z najbardziej szkodliwych mitów na temat orzechów jest przekonanie, że można od nich przytyć. W każdym micie tkwi odrobina prawdy – orzechy rzeczywiście są dość kaloryczne. Mało kto jest jednak w stanie zjeść ich na tyle dużo, żeby to właśnie za ich sprawą zacząć przybierać na wadze. Wystarczy spożywać orzechy w zalecanych, umiarkowanych ilościach, a można wręcz zauważyć utratę zbędnych kilogramów.

Orzechy mogą sprzyjać odchudzaniu, ponieważ dość szybko zapewniają uczucie sytości, które nie mija tak szybko jak w przypadku tuczących fast foodów, chipsów i czekoladek. W sklepie Bioswena można kupić niewielkie porcje orzechów w szczelnych opakowaniach z zamknięciem strunowym. W ten sposób można mieć zawsze pod ręką zdrową przekąskę, która zaspokoi głód i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.

Mają pozytywny wpływ na zdrowie

Praktycznie każdy słyszał o dobroczynnym wpływie orzechów na pamięć i koncentrację. Takie właściwości są możliwe za sprawą wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Lepsze wyniki w nauce i pracy to zaledwie początek długiej listy pozytywnych efektów regularnego spożywania niewielkich ilości orzechów włoskich, laskowych oraz brazylijskich.

Obecność w składzie witaminy E sprawia, że po pewnym czasie można także zauważyć poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Ponadto orzechy mają dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Mogą obniżyć ciśnienie krwi i poziom niezdrowego cholesterolu, co z kolei może zapobiec wystąpieniu np. nadciśnienia i miażdżycy. Orzechy mogą również pomóc w budowaniu naturalnej odporności organizmu, a także ochronić przed nowotworami, cukrzycą i wieloma innymi chorobami.