Smaki drobiu – przepisy

17 grudnia 2020, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Myślę, że każdy z nas sięga po drób. Jest on dobrze dostępny. Wybór też jest ogromny. Jakiś czas temu niestety zostało rozpowszechnionych  trochę krzywdzących mitów na temat drobiu. Cóż, nawet dietetycy uważają, że mięso drobiowe jest zdrowe i należy je włączyć do swojej diety. Niewątpliwie na jego właściwości ma wpływ pochodzenie, a także sposób przyrządzania.

 

Trzeba też wziąć pod uwagę gatunki mięsa, które będą różnić się kalorycznością czy sposobem przyswajania. Tak więc mięso czerwone należy jeść rzadziej, natomiast białe z piersi kurczaka czy indyka polecane jest dla sportowców, osób dbających o linię czy też mających problemy trawienne. Wszystko zależy od podejścia, a przede wszystkim od wiedzy. Zapraszam więc do dalszej części artykułu, gdzie przedstawię poszczególne gatunki drobiu.

Zacznę od wskazówek dotyczących całego drobiu. Tak jak już wspominałam istotne jest, jak go przygotujemy. Nawet chuda pierś z indyka nabierze kaloryczności jeśli utopimy ją w tłuszczu. Nie negują smażenia drobiu, czy robienia z niego kotletów. Zawsze to lepsza opcja od niedzielnego schabowego.

Najlepszą opcją dla drobiu będzie jego gotowanie, duszenie,  pieczenie lub moje ulubione grillowanie, czyli odchudzona wersja pieczenia. Pamiętajmy gotując drób, żeby wkładać mięso do już gotującej się wody. Ten rodzaj mięsa nie wymaga długotrwałego gotowania. Co istotne drób pasuje do naprawdę wielu dań. Jest idealny do polskich, tradycyjnych dań, jak również do śródziemnomorskich czy wielu rodzaju sałatek i przekąsek.

kurczak z grilla

 

Kurczak

Mięso z kurczaka jest chyba najpopularniejszym wariantem mięsa drobiowego. Ze względu na stosunkowo niską cenę, delikatny smak i uniwersalność chętnie gościmy kurczaka w różnej postaci na polskich stołach. Mięso z kurczaka ponadto zawiera stosunkowo dużo białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest nie tylko smaczne, ale lekko strawne i łatwo przyswajalne. Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Kurczak to praktycznie tylko białe mięso. Chociaż pierś jest mniej kaloryczna niż na przykład udko czy podudzie.

udka z kurczaka

 

Właściwości i wartość odżywcza

Główną zaletą mięsa drobiowego właśnie z kurczaka jest niezwykle wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Ponadto jest to jeden z najchudszych gatunków mięsa . Tłuszcz w kurczaku znajduje się głównie pod skórą, a nie w samym mięsie. Można więc w łatwy sposób pozbyć się skóry i uzyskać same chude mięso. Istnieją od tego dwa specjalnie hodowane wyjątki :kapłon i pularda. Ale po niego sięgają pasjonaci drobiu świadomie znając ich kaloryczność i właściwości.

Mięso z kurczaka to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym zawiera znaczące ilości magnezu, cynku, potasu i witamin z grupy B. Mięso drobiowe doskonale sprawdzi się u osób będących na diecie bezglutenowej oraz ceniących produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

Jedząc mięso z kurczaka nie tylko zadbacie o dobry wzrok, poprawicie także swoje samopoczucie. Jedzenie mięsa  z kurczaka jest też pomocne w profilaktyce osteoporozy i chroni przed chorobami serca.

 

Zastosowanie kulinarne

Mięso z kurczaka nie przysparza wielu kłopotów w kuchni. Ponadto kupując całego kurczaka mamy możliwość przyrządzenia kilku dań. Mięso z kurczaka nadaje się do duszenia, pieczenia, grilowania, gotowania czy nadziewania, a nawet prażenia. Przygotujemy z niego oczywiście najlepszy na przeziębienia rosół, bardzo popularne kotlety a’la schabowe. Filet nadaje się doskonale do kotletów devolaj, roladek, nadziewania, kieszonek , pulpecików czy klopsów. Z fileta chętnie korzystamy także przyrządzając sałatki . Stanowi dodatek do naleśników, czy tortili, czy szaszłyków. Nie można zapominać o tym, że świetnie smakuje jako składnik delikatnej, drobiowej galaretki. Udka czy podudzia często zapiekamy lub nadziewamy. Czasem podsmażamy i dusimy. Mięso drobiowe grillowane jest niezwykle aromatyczne, a przy tym nie zawiera dużo tłuszczu.

 

 

Pikantne skrzydełka w keczupie i miodzie

To doskonały w smaku i szybki w przygotowaniu przepis. Skrzydełka wychodzą niezwykle soczyste i aromatyczne. Wybornie smakują zarówno z pieczywem, jak również jako dodatek do ziemniaków, czy frytek.

 

Składniki

*12 skrzydełek

*4 łyżki keczupu

*2 łyżki ostrej musztardy

*2 łyżki miodu

*przyprawy :sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,

 

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone skrzydełka nacieramy mieszanką miodu, keczupu, musztardy i przypraw. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli mamy czas, można umieścić owinięte folią naczynie ze skrzydełkami na około pół godziny w lodówce. Oczywiście nie jest to konieczne. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem około 40 minut, a potem przez 10 minut nie przykryte.

 

Indyk

Mięso z indyka słynie ze swych walorów zdrowotnych. Mięso indycze nie wywołuje alergii i jest niskokaloryczne. Ze względu na niską zwartość tłuszczu, zaś dużą zawartość białka jest lekko strawne i łatwo przyswajalne. Także w kuchni mięso indycze jest niezwykle cenione. Można z niego wyczarować wiele smakowitych potraw. Jednakże należy uważać na ten rodzaj mięsa, gdyż łatwo jest je przesuszyć. Mięso z indyka to nie tylko wysoce ceniona pierś stanowiąca białe mięso, ale także zawierające mnóstwo makroelementów ciemne mięso z uda nadające się wspaniale na gulasz.

 

Właściwości i wartość odżywcza

Mięso z indyka różni się właściwościami od mięsa z kurczaka. Charakteryzuje się mniejszą zwartością kwasów tłuszczowych. Korzystne proporcje między kwasami omega 3 i omega 6 sprawiają, że mięso indycze jest idealne w diecie małych dzieci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu. Ponadto mięso z indyka to także bogactwo witamin z grupy B, cynku, selenu. Witaminy z grupy B wpływają na koncentrację i pomagają w w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomagają utrzymać zdrową skórę .  Dzięki zawartości witaminy D pracuje lepiej nasz układ odpornościowy oraz dobrze funkcjonują mięśnie. Wysoka zwartość fosforu pomaga zadbać o zdrowe kości i zęby. Potas korzystnie wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka ma także niską zawartość sodu, co jest korzystne dla zdrowia i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie we krwi.

 

 

Zastosowanie kulinarne

Zalety zdrowotne mięsa indyczego pobije tylko wielorakość jego zastosowania. Można je przygotowywać na niezliczone sposoby. Sekret indyka tkwi w połączeniu wielu smaków. Od delikatnej piersi, poprzez bardziej wytrawne udka, po tłustszą szyję. Indyk nadaje się doskonale do pieczenia, gotowania, smażenia, czy nadziewania. Skrzydło i szyja to nieodłączny element pysznego rosołu. Goloneczka zaś nadaje się świetnie na domowe galantyny. Mięso z uda to składnik wyśmienitego gulaszu. Zaś pierś indycza stanowi bazę najwykwintniejszych dań. Mięso zarówno z uda czy piersi nadaje się na pulpeciki czy klopsy. Mięso z piersi nadaje się także na szaszłyki, grillowane do sałatek, czy dipów. Wymieniać by można bardzo długo.

Indyk jak już wspominałam potrafi być kapryśny i łatwo go przesuszyć. Warto więc przygotowując mięso z piersi pokroić je w cienkie plastry. Zaś dzięki odpowiedniej panierce zachowają w środku wilgoć i aromat. Mięso z piersi indyka jest delikatne i słodkawe, dlatego będzie się komponować  z różnego rodzaju nadzieniami. Dlatego pierś to idealny komponent roladek zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale smakuje też indyk marynowany w jogurcie. Przełamuje jego słodycz i dzięki niemu mięso nabiera także kruchości.

Filet  z indyka doskonale nadaje się do przygotowania pysznych domowych wędlin kanapkowych. Wystarczą podstawowe przyprawy i szynkowar.

 

Roladki z piersi indyka nadziewane pieczarkami

Filet z indyka jest doskonały do nadziewania na różne sposoby. Do delikatnego, subtelnego mięsa pasują pikantne, słodko kwaśne dodatki. Pokrojone w cienkie plastry filety łatwo uformować i zmieścić w nich całe mnóstwo pysznego nadzienia. Moja propozycja to indyk w połączeniu z pieczarkami w maślanej poświacie.

 

Składniki

*około 1 kg filetu z indyka

*250 dag małych pieczarek

*2 szklanki bulionu

*natka pietruszki

*2, 3 cebule

*1 czubata łyżka masła

*2-3 łyżki mąki

*odrobina oleju

*przyprawy:sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Pierś myjemy i osuszamy. Tkniemy na plastry grubości około 1 cm. Każdy płat delikatnie rozbijamy, uważając przy tym aby nie porozrywać delikatnego mięsa. Pieczarki dzielimy na pół i jedną cześć gotujemy krótko w osolonej wodzie. Jedną cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle do uzyskania szklistej konsystencji. Obgotowane pieczarki kroimy drobno, dorzucamy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na każdym plastrze filetu układamy łyżkę farszu, zawijamy i spinamy wykałaczką. Gotowe roladki obsmażamy krótko z każdej strony, do lekkiego zarumienienia mięsa. Następnie przekładamy mięso do garnka z szerokim dnem, a potem zalewamy bulionem i dusimy razem z resztą pieczarek podsmażonych wcześniej. Całość doprawiamy solą i pieprzem , a potem zaciągamy mąką, aby powstał sos. Jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał.

 

 

Gęś

Szkoda, że nasza smakowita gęś będąca przysmakiem w wielu krajach za granicą jest tak mało doceniana u nas. Mimo iż należy do dość tłustego rodzaju drobiu, to jednak warto sięgać po nią chociaż raz w miesiącu. Gęsina to mięso czerwone o delikatnym, wyróżniającym się smaku i niezwykłym aromatem tuż po upieczeniu.

W zależności od tego, którą cześć gęsi wybierzemy jej smak może się różnić. Tuszka gęsi ma słodkawy, delikatny smak , zaś skrzydło jest miękkie i soczyste. Udko także jest soczyste, ale już twardsze. Jest natomiast bardzo aromatyczne. Pierś z gęsi nie przypomina tej z indyka czy kurczaka. Jest średnio twarda, nieco tłusta.

 

 

Właściwości i wartość odżywcza

Niestety gęsina jest najbardziej kaloryczną odmianą drobiu. Ale trzeba tu dodać koniecznie, że te kalorie są zdrowe bowiem posiadają bardziej bardziej korzystny skład tłuszczów niż reszta drobiu. Zawiera dużo jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6. Ponadto mięso z gęsi jest źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych i witamin. Oprócz żelaza, znajdziemy w nim magnez, potas, cynk , fosfor oraz witaminy takie jak witamina A, E, D, PP, B1,B2,B6.

Warto także wspomnieć o gęsim smalcu używanym do różnego rodzaju domowych mikstur. Sam smalec działa rozgrzewająco. Można nim smarować plecy i klatkę piersiową. Gęsi tłuszcz ponadto łagodzi dolegliwości kostno stawowe, zmniejsza bóle reumatyczne i zwalcza obrzęki. Radzi sobie także doskonale z trudno gojącymi się ranami.

 

 

Zastosowanie kulinarne

Nie musicie obawiać się gęsiny. Istnieje całe mnóstwo przepisów, które są także łatwe w wykonaniu a oczarują największego smakosza. Gęś podawać można w całości, jak również wyśmienicie smakują same piersi czy udka. Do pieczonej gęsiny najlepiej pasują takie dodatki jak żurawina, czy jabłka. Gęś można nie tylko piec, ale także przygotować z niej potrawkę,  czy zrobić pasztet. Gęś można także nafaszerować pysznym nadzieniem, ugotować na niej rosół, krupnik i oczywiście słynną czarninę. Mięso z gęsi można również zapeklować i uwędzić.

 

 

Pieczone udka gęsie z rozmarynem

Mięso z gęsi wymaga dostojnej oprawy. Jego smak doskonale podkreślą przyprawy. Dlatego przedstawiam wam przepis na danie z rozmarynem. Oprócz niego dodajemy aromatyczny cynamon,

 

Składniki

*2 gęsie udka

*1 szklanka białego wina

*1 łyżka oliwy

*1 łyżka miodu

*1 łyżeczka cynamonu

*po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

*1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

*przyprawy: sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy składniki marynaty, czyli wino, miód, rozmaryn , paprykę. Następnie marynatę studzimy i wkładamy do niej udka, a potem pozostawiamy na przynajmniej godzinę w lodówce. Optymalnie byłoby pozostawić tak przygotowane mięso nawet na całą noc, aby przesiąkło marynatą.

Udka pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym układając je skórą do dołu. Dodajemy też całą marynatę i pieczemy w temperaturze około 120 stopni przez mniej więcej 2 godziny. Po tym czasie przekładamy udka na drugą stronę i pieczemy kolejne 2 godziny. Jeśli w naczyniu nie będzie już marynaty w czasie pieczenia można dodać trochę wina. Pod koniec pieczenia można też uchylić wieczko naczynia żaroodpornego, aby bardziej zarumienić skórkę na udkach.

 

 

Kaczka

Kaczka obok gęsiny jest uznawana za jeden z najbardziej szlachetnych odmian  drobiu. Ponadto jest smaczna i mimo zawartości tłuszczu jest zdrowa. Dlaczego więc jest jeszcze tak mało u nas popularna, nie licząc kaczki nadziewanej jabłkami na święta? Możemy się nieco obawiać przygotowania kaczki, bądź jej charakterystycznego smaku. Innym powodem rzadszego spożywania tego mięsa jest fakt, że jest mniej dostępne i droższe niż mięso na przykład z kurczaka. Jednak warto sięgnąć do babcinych przepisów bądź zainspirować się kuchnią nowoczesną, by na nowo odkryć wspaniałe smaki kaczego mięsa.

Mięso z kaczki jest smaczne, kruche i soczyste. Najchętniej wykorzystywana jest tuszka , udka i pierś. Tłuszcz znajdujący się w mięsie z kaczki wzbogaca i podkreśla jego smak.

 

 

Właściwości i wartość odżywcza

Faktycznie mięso z kaczki trudno zaliczyć do dietetycznych odmian drobiu, zawiera natomiast wiele składników odżywczych. Nie zalecam by się objadać mięsem z kaczki, ale rozsądnie włączyć je do jadłospisu. Urozmaici niedzielny obiad, czy spotkanie  z przyjaciółmi. Wy zaś będziecie mogli popisać się kulinarnymi zdolnościami.

Mięso z kaczki należy do dość kalorycznych i z pewnością pod tym względem przewyższa mięso z kurczaka i indyka. Najchudszą częścią kaczki jest pierś, ale oczywiście należy usunąć z niej skórę. Mięso z kaczki posiada bardzo dużą zawartość białka. Poza tym w kaczynie znajduje się także fosfor, żelazo i potas,

 

Zastosowanie kulinarne

Mięso z kaczki wspaniale nadaje się na dania smażone, pieczone, duszone czy też gotowane. Kaczkę można nadziewać, czy przygotować z niej bulion. Pieczona czy duszona pierś jest także smacznym dodatkiem do sałatek.

Kaczki pieczone w całości nie wymagają dodatku tłuszczu, gdyż same w sobie go posiadają. Doskonale komponują się z owocami czy warzywami i delikatnie podlewane wodą czy winem. Także pierś jest łatwa w obróbce i smaczna. Można poszaleć ze smakami i przyrządzić ją na słodko, pikantnie bądź wytrwanie.

 

Pierś z kaczki w karmelu

Drób wyśmienicie smakuje ze słodką nutą. Tym bardziej wytworna i aromatyczna kaczka jest stworzona do dań ze słodkim akcentem.

 

Składniki

*4 piersi z kaczki

*3 łyżki cukru brązowego

*1 łyżka sosu sojowego

*1 marchewka

*kilka małych pieczarek

*2 ząbki czosnku

*gałązka kolendry

*kawałek imbiru

*przyprawy :sól, pieprz, chili,

 

Sposób przygotowania

Piersi myjemy , osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie do garnka wlewamy łyżkę wody i rozpuszczamy w niej cukier, trzymając na ogniu do chwili, aż powstanie karmel. Następnie dodajemy szklankę wody oraz sos sojowy i podgrzewamy. Do  garnka dodajemy piersi i obgotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz pieczarki pokrojone w plastry, jak również posiekaną kolendrę, czosnek oraz imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Mięso wykładamy na talerze, polewając karmelem i dodatkowo możemy posypać posiekaną kolendrą.

 

zobacz również:

  1. Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy

  2. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  3. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

  4. Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy