Wegetarianizm to dziś nie tylko dieta, ale również określony styl życia. Rezygnacja z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych może być związana z problemami zdrowotnymi lub wynikać ze względów etycznych i ekologicznych. Jak przekonują dietetycy, dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa. Należy jednak odpowiednio zbilansować codzienny jadłospis, aby pomimo braku produktów pochodzenia zwierzęcego, dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Rodzaje wegetarianizmu
Na początek warto poznać rodzaje wegetarianizmu. Każdy z nich wiąże się z eliminacją określonych produktów z diety.
- Weganizm – najbardziej radykalna forma diety wegetariańskiej. Eliminuje mięso, drób, ryby, jajka, nabiał oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego (takie jak miód);
- Laktowegetarianizm – z jadłospisu należy wykluczyć mięso (w tym drób), ryby i jaja. Dopuszcza się spożywanie produktów mlecznych (mleko, jogurty itp.);
- Laktoowowegetarianizm – ten typ diety wegetariańskiej polega na wyeliminowaniu z diety mięsa, drobiu i ryb. Można jeść jajka, nabiał oraz miód;
- Pescowegetarianizm – z diety należy wykluczyć mięso i drób. Dopuszczalne są ryby, jajka i nabiał;
- Fleksitarianizm – ta forma diety nazwana jest także semiwegetarianizmem lub dietą półwegetariańską. Jak sama nazwa wskazuje to dość elastyczny rodzaj wegetarianizmu. Codzienny jadłospis oparty jest głównie o produkty pochodzenia roślinnego. Dieta fleksitariańska pozwala na jedzenie mięsa, drobiu, ryb i nabiału, ale okazjonalnie i w niewielkich ilościach.
Najpopularniejsza forma wegetarianizmu to dieta, w której całkowicie eliminuje się z jadłospisu mięso, drób oraz ryby (w tym owoce morza). Większość wegetarian dopuszcza spożywanie mleka, masła i jaj.
Co jeść na diecie wegetariańskiej?
Świeże mięso oraz wyroby mięsne to bogate źródło białka, wapnia, żelaza, jodu i witamin D oraz B12. Układając dietę wegetariańską, należy wziąć pod uwagę te składniki odżywcze, aby nie doprowadzić do szkodliwych dla organizmu niedoborów. Białko znajdziesz przede wszystkim w jajkach i produktach mlecznych. Jeśli Twój rodzaj wegetarianizmu wyklucza z diety nabiał, dodaj do codziennego menu więcej nasion i roślin strączkowych. Dobrym źródłem białka są także produkty sojowe i orzechy. Wapń znajdziesz w zielonych warzywach liściastych (jarmuż, brokuły) oraz w suszonych owocach (figi, morele). Suszone owoce są również źródłem żelaza. Niedobór jodu to dość częsta przypadłość. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w rybach i algach morskich. Podczas doprawiania potraw warto również sięgać po sól jodowaną. Witaminy D i B12 można wprowadzić do diety za pomocą odpowiedniej. Niedobory poszczególnych składników odżywczych warto wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta pudełkowa wege
Ułożenie odpowiednio zbilansowanego jadłospisu wegetariańskiego, który będzie odpowiadał na wszystkie potrzeby organizmu, może być nie lada wyzwaniem. Jeśli nie chcesz robić tego samodzielnie, możesz skorzystać z oferty profesjonalnych firm cateringowych. Catering dietetyczny Poznań od Maczfit obejmuje szeroką ofertę różnych diet z dowozem, w tym menu wege, wegan oraz jadłospis fleksitariański. Teraz catering dietetyczny Poznań możesz zamówić z 5% zniżką. Wystarczy, że przy robieniu zakupów wpiszesz kod CATD_12. Promocja obowiązuje do końca lutego 2021 roku.