Kwasy Omega 3 – jakie wybrać?

24 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kwasy Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety, dostarczenie ich odpowiedniej ilości wraz z codzienną dietą jest niezwykle trudne.  Jakie jednak kwasy Omega-3 wybrać? Na co zwrócić uwagę, by preparat był skuteczny?

 

Kwasy Omega-3 – działanie

Kwasy Omega-3 stanowią grupę związków, z których najważniejszy to ALA – kwas alfalinolenowy. Dzięki niemu organizm jest w stanie wytworzyć EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). Obie te substancje występują naturalnie m.in. w rybach morski. Żeby jednak sprostać zapotrzebowaniu organizmu na nie, człowiek musiałby spożywać minimum dwie porcje ryb tygodniowo. Dlaczego tak istotną kwestią jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega-3?

Jak zostało wspomniane, kwasy Omega-3 (w tym DHA) wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Regulują pracę układów: odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Wspierają usuwanie toksyn oraz regulują równowagę hormonalną. Zapobiegają występowaniu miażdżycy, udarów i zawałów serca. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu I.

Ponadto kwasy Omega-3 wpływają również na dobre samopoczucie oraz redukują prawdopodobieństwo wystąpienia depresji. Są również niezwykle istotne w trakcie ciąży. Zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i wystąpienia poronień. Wpływają również na prawidłowy rozwój mózgu i wzroku płodu.

Co ważne, żeby organizm zdrowo się rozwijał, kwasy Omega 3-6-9 muszą być w równowadze (więcej informacji na ten temat znajdziesz pod adresem https://swiatsupli.pl/blog/dha-omega-3-a-moze-omega-3-6-9-jakie-wybrac-na-co-zwracac-uwage/). Dieta przeciętnego Polaka tego nie zapewnia. Dlatego warto bacznie przyjrzeć się produktom, które lądują na talerzu.

Gdzie występują kwasy Omega-3?

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów Omega-3. Konieczne jest więc ich dostarczenie z zewnątrz. W jakich produktach można je znaleźć? Gdzie występują kwasy Omega-3? Ich największe ilości znajdują się w rybach morskich, takich jak makrela, śledź, łosoś czy też sardela, a także w olejach roślinnych, algach, owocach morza oraz orzechach włoskich.

orzechy

 

Omega-6 natomiast występują w olejach: sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, a także pestkach dyni, sezamie, orzechach ziemnych i awokado. Największe ilości kwasów Omega-9 zaś znaleźć można w oliwie, orzechach ziemnych oraz olejach: rzepakowym, sojowym i sezamowym. Warto więc włączyć te produkty do codziennego jadłospisu.

Sama dieta jednak nie wystarczy, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kwasów Omega-3.  Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiednich preparatów?

Kwasy Omega-3 – jakie wybrać?

Przy zakupie w pierwszej kolejności warto sprawdzić źródło pochodzenia kwasów Omega-3. Informacja „olej rybi” nie jest wystarczająca, gdyż nie wskazuje, z jakich ryb jest on wytwarzany. Szczególnie rekomendowane są preparaty na bazie alg, małych ryb morskich oraz oleju z dorsza.

Następnie warto zwrócić uwagę na dawkę kwasów Omega-3. W celach profilaktycznych w zupełności wystarczą preparaty, które zawierają ok. 0,5-1 grama kwasów Omega-3 na kapsułkę. Większe dawki powinny przyjmować m.in. osoby borykające się z nadciśnieniem, Hashimoto, otyłością czy też problemami skórnymi. W ich przypadku konieczna jest konsultacja lekarska.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...