Kwasy Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety, dostarczenie ich odpowiedniej ilości wraz z codzienną dietą jest niezwykle trudne. Jakie jednak kwasy Omega-3 wybrać? Na co zwrócić uwagę, by preparat był skuteczny?
Kwasy Omega-3 – działanie
Kwasy Omega-3 stanowią grupę związków, z których najważniejszy to ALA – kwas alfalinolenowy. Dzięki niemu organizm jest w stanie wytworzyć EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). Obie te substancje występują naturalnie m.in. w rybach morski. Żeby jednak sprostać zapotrzebowaniu organizmu na nie, człowiek musiałby spożywać minimum dwie porcje ryb tygodniowo. Dlaczego tak istotną kwestią jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega-3?
Jak zostało wspomniane, kwasy Omega-3 (w tym DHA) wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Regulują pracę układów: odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Wspierają usuwanie toksyn oraz regulują równowagę hormonalną. Zapobiegają występowaniu miażdżycy, udarów i zawałów serca. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu I.
Ponadto kwasy Omega-3 wpływają również na dobre samopoczucie oraz redukują prawdopodobieństwo wystąpienia depresji. Są również niezwykle istotne w trakcie ciąży. Zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i wystąpienia poronień. Wpływają również na prawidłowy rozwój mózgu i wzroku płodu.
Co ważne, żeby organizm zdrowo się rozwijał, kwasy Omega 3-6-9 muszą być w równowadze (więcej informacji na ten temat znajdziesz pod adresem https://swiatsupli.pl/blog/dha-omega-3-a-moze-omega-3-6-9-jakie-wybrac-na-co-zwracac-uwage/). Dieta przeciętnego Polaka tego nie zapewnia. Dlatego warto bacznie przyjrzeć się produktom, które lądują na talerzu.
Gdzie występują kwasy Omega-3?
Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów Omega-3. Konieczne jest więc ich dostarczenie z zewnątrz. W jakich produktach można je znaleźć? Gdzie występują kwasy Omega-3? Ich największe ilości znajdują się w rybach morskich, takich jak makrela, śledź, łosoś czy też sardela, a także w olejach roślinnych, algach, owocach morza oraz orzechach włoskich.
Omega-6 natomiast występują w olejach: sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, a także pestkach dyni, sezamie, orzechach ziemnych i awokado. Największe ilości kwasów Omega-9 zaś znaleźć można w oliwie, orzechach ziemnych oraz olejach: rzepakowym, sojowym i sezamowym. Warto więc włączyć te produkty do codziennego jadłospisu.
Sama dieta jednak nie wystarczy, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kwasów Omega-3. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiednich preparatów?
Kwasy Omega-3 – jakie wybrać?
Przy zakupie w pierwszej kolejności warto sprawdzić źródło pochodzenia kwasów Omega-3. Informacja „olej rybi” nie jest wystarczająca, gdyż nie wskazuje, z jakich ryb jest on wytwarzany. Szczególnie rekomendowane są preparaty na bazie alg, małych ryb morskich oraz oleju z dorsza.
Następnie warto zwrócić uwagę na dawkę kwasów Omega-3. W celach profilaktycznych w zupełności wystarczą preparaty, które zawierają ok. 0,5-1 grama kwasów Omega-3 na kapsułkę. Większe dawki powinny przyjmować m.in. osoby borykające się z nadciśnieniem, Hashimoto, otyłością czy też problemami skórnymi. W ich przypadku konieczna jest konsultacja lekarska.