„Alergie i nietolerancje pokarmowe” – recenzja
Alergie pokarmowe są dziś bardzo powszechną dolegliwością zdrowotną. Wielu z nas zmaga się z ich przykrymi konsekwencjami. Pieczenie w ustach, wysypki i biegunki zmuszają nas do unikania niektórych pokarmów i badania składu gotowych produktów. Alergie utrudniają wyjścia do restauracji, a często uniemożliwiają gotowanie dla całej rodziny tych samych potraw. Czy skazani jesteśmy na dietę eliminacyjną?
„Alergie i nietolerancje pokarmowe” dr Sakiny Shikari Bajowala, specjalistki z dziedziny alergologii i immunologii, to niezbyt obszerny (około 240 stron), aczkolwiek treściwy poradnik, który może nam pomóc na powrót cieszyć się ulubionymi smakami. Dr Bajowala napisała go z myślą o tych wszystkich pacjentach, którzy żyją w świecie ograniczeń, by wskazać im możliwości bezpiecznego przełamywania barier żywieniowych.
Najpopularniejszą metodą walki z alergiami i nietolerancją pokarmową jest unikanie alergenu, a także stosowanie farmakologii w celu zlikwidowania objawów przypadkowego spożycia substancji uczulającej. Coraz częściej pacjenci chcieliby poddać się odczulaniu, które umożliwiłoby powrót do normalności. I właśnie o odczulaniu jest ta książka.
Ja sama jestem jedną z tych osób, które pomimo alergii ulegają czasami kulinarnym zachciankom, licząc się z konsekwencjami. Trudno oprzeć się w święta sałatce jarzynowej, choć wiem, że zawarte w niej jajka i majonez przypłacę dokuczliwą wysypką i koniecznością zastosowania maści kortykosteroidowej. Poradnik dr Sakiny jest właśnie dla takich osób. Jeśli Ty również masz dość wyrzeczeń i odmawiania sobie tylu pysznych rzeczy, albo Twoje dziecko musi być na specjalnej diecie, czy ktoś inny z bliskich zmaga się z restrykcjami w jadłospisie, ta książka jest również dla Ciebie.
Na wstępie autorka uświadamia nas, skąd biorą się alergie. To ważne, abyśmy mieli świadomość, co się dzieje z naszym organizmem. Dzieli się z nami kilkoma przydatnymi sposobami na złagodzenie objawów. Następnie odkrywa przed nami metody odczulania, informuje jakim badaniom należałoby się poddać i w jaki sposób zaplanować cały proces. Zaskakujące jest, jak wiele skutecznych pomocy w walce z alergią mamy pod ręką (na przykład witamina D3).
Jak zaznacza autorka, i co wypada powtórzyć, odczulanie nie jest procesem, który powinniśmy realizować samodzielnie, lecz we współpracy z alergologiem. Jest to wiec poradnik, który przede wszystkim edukuje czytelnika w kwestiach zdrowotnych i informuje o skutecznych możliwościach leczenia, co jest niezwykle pomocne w podjęciu decyzji czy chcemy się poddać odczulaniu oraz jak będzie ono przebiegało. Dostarczy wielu informacji, których być może nie uzyskamy w gabinecie, ze względu na ograniczony czas trwania wizyty. Pełniejsza wiedza i większa świadomość to skuteczniejsze poszukiwanie rozwiązań. Warto mieć za sobą lekturę tej książki przed udaniem się do specjalisty.
Iwona
Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja