Sosy do kotletów – różne przepisy

25 listopada 2020, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Sosy sprawiają, że potrawy nabierają bogatszego smaku. NIe tylko są dodatkiem, ale również sprawiają, że danie nie jest „suche”. Nie wyobrażam sobie zjeść pulpetów bez aksamitnego, wyrazistego sosiku. Na zimno uwielbiam sos czosnkowy. Robiąc imprezę lub idąc do restauracji zawsze są do wyboru sosy do mięsa. Na ciepło czy na zimno zawsze dodadzą posiłkowi wyrazistości i smaku.

kotlety w sosie

Oczywiście nie samym mięsem człowiek żyje i coraz częściej stawiamy na potrawy bezmięsne. Kotlety z sera,ryżu lub kaszy zastąpią nawet najlepsze mięso. Do takich pyszności też obowiązkowo musimy zrobić takie smaczne, gęste dopełnienie. To właśnie sos łączy danie w całość.Tak jak kotlety można robić nie tylko z mięsa tak sosy można tworzyć naprawdę z wielu składników. Grzyby, ryby,ser czy zioła to doskonała baza do tego by stworzyć coś,co podniesie każdemu daniu walory smakowe. Sos, dressing czy dip to wspaniały, płynny dodatek, który powinien znaleźć miejsce nie tylko przy kotlecie.

Poznajcie kilka przepisów na sosy, które idealnie sprawdzą się do kotletów wegetariańskich oraz mięsnych.

Serowy

sos serowy

15 dag sera typu rokpol, 2 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, 3 łyżki gęstej śmietany

Zmiksować wszystkie składniki na gęsty sos.

Doskonały do kotletów z warzyw.

Jogurtowy

sos jogurtowy

200 ml jogurtu

10 dag twaróg

Łyżka szczypiorku

3 rzodkiewki

Sól, pieprz

Twaróg zmiksować z jogurtem,dodać szczypiorek,starte rzodkiewki. Doprawić.

Pikantny

pikantny sos pomidorowy z chili

5 łyżek keczupu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

Papryczka chilli

Dwa ząbki czosnku

Dwie łyżki posiekanych korniszony

Pieprz cayenne

200 ml majonezu

Sól

Czosnek i papryczkę posiekać i połączyć z resztą składników.

Doskonały do kotletów z żółtego sera oraz mięs na zimno.

Pomidorowy

 

sos pomidorowy

50 dag pomidorów

Papryka

3 ząbki czosnku

Cebula

2 łyżki oliwy

3 łyżeczki octu winnego

Sól, pieprz,cukier

Paprykę,pomidory,cebulę pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier,ocet,oliwę,sól,pieprz,czosnek. Gotować 35 minut

 

Chrzanowy

4 łyżki tartego chrzanu,

Pół szklanki bulionu

Łyżka mąki

Pół szklanki śmietany

Sok z cytryny

Sól pieprz

Do bulionu dodać śmietanę z mąką. Połączyć z chrzanem. Zagotować i doprawić.

Pasuje do kotletów z soi oraz pulpetów.

Nikt już nie powie, że jest ” nie w sosie”, gdy spróbuje tych dodatków!