Domowy sok pomidorowy z przyprawami

27 sierpnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj zajmiemy się sokiem pomidorowym. Poznacie właściwości zdrowotne pomidorów oraz ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem. Lubicie sok pomidorowy?

Co nieco o pomidorach

Swoją podróż rozpoczął w Ameryce Południowej, a do do Europy trafił w XV wieku. Pomidory zawierają jedynie 18 kcal na 100 g. Przeciętny, średni pomidor waży ok 180 g, czyli w przeliczeniu zawiera tylko 32 kcal. Ponad to pomidory są obfite w wodę, bo w ich składzie znajdziesz jej aż 94%. Najbardziej popularnym gatunkiem tego warzywa jest pomidor zwyczajny. Nazwa wywodzi się z Włoch, gdzie używano pomi dei  mori, co w wolnym tłumaczeniu oznacza jabłka wrzosowisk. Natomiast we Francji nazwa brzmi pomme d’amour czyli jabłko miłości.

Pomidory posiadają cudowne właściwości antymiażdżycowe. Wszystko dzięki kwasowi, który chowa się w pomidorach. Kwas ten pobudza do pracy proces utleniania kwasów tłuszczowych oraz hamuje gromadzenie się trójglicerydów wśród nich. Z kolei pektyny odpowiadają za obniżenie cholesterolu. Natomiast likopen wspomaga pracę serca. Co ciekawe okazuje się, że mężczyźni, którzy regularnie spożywają pomidory, to mogą mniej martwić się o raka prostaty. Pomidory zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby aż o 34 %. Natomiast u kobiet redukują ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy.

Jak już wspomnieliśmy pomidory zawierają witaminę C, która również wpływa na stan naszej skóry. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia ich dotlenienie. Z kolei witaminy A i E odpowiednio nawilżają naszą skórę i wykazują działanie przeciwzmarszczkowe. Nie bez powodu tworzy się kosmetyki z wyciągiem z tych warzyw. Stosując je z pewnością zauważysz rozjaśnienia Twoich przebarwień oraz usuniesz trądzik. Z kolei likopen ochroni Cię przed promieniowaniem ultrafioletowym. Jedz więc pomidory regularnie i ciesz się zdrową ochroną przed słońcem oraz zapomnij o kremach. 

Istnieje przekonanie, że surowe warzywa w tym również pomidory posiadają najwięcej wartości. Jak się okazuje przetwory też mogą być zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Przecier pomidorowy, passata czy naturalne soki posiadają minimum dodatków i robi się je z owoców zebranych w sezonie. Proces pasteryzacji nie likwiduje cennych witamin i mikro oraz makro elementów. W dzisiejszych czasach możemy pochwalić się najnowszą technologią, która gwarantuje brak negatywnego wpływu pasteryzacji na substancje odżywcze.

Mitem jest też stwierdzenie, że wszystkie przetwory zawierają konserwanty. Proces pasteryzacji pozwala na eliminację drobnoustrojów  i zachowanie naturalnego smaku oraz zapachu. Nie są do tego potrzebne dodatki typu konserwanty

pomidory

Pomidorowy S(z)ok

Pomidory razem z bazylią i selerem zadbają o dobre samopoczucie oraz wewnętrzny spokój. Orzechy natomiast dodatkowo wspomogą układ nerwowy, a siemię lniane wpłynie korzystnie na układ pokarmowy, którego dobry stan ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Składniki:
– 2 pomidory
– garść świeżej bazylii
– 1 łodyga selera naciowego
– garstka orzechów włoskich
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 szklanka wody

Przygotowanie:
Wrzuć do blendera wszystkie składniki i miksuj tak długo, aż otrzymasz jednorodny napój.

Koktajl warzywny

Składniki:
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 2 średnie ogórki
  • papryka czerwona, zielona lub żółta
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 cytryny
  • przyprawy: kurkuma, sól, himalajska, pieprz, chili, sos tabasco
Przygotowanie:
Pokrój drobno ogórki i zmiksuj je z bazylią. Powstały napój zmieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sokiem pomidorowym.

Sok pomidorowy z chili

Co kupić?

  • pomidor
  • pół czerwonej papryki bez nasion
  • morela bez pestki
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzy
  • chili

Przygotowanie:

Wszystko należy zmiksować i gotowe.

Tradycyjny pomidorowy sok

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Umyte pomidory układamy w słoju. Zalewamy sokiem pomidorowym z sokowirówki, aż pomidory będą zakryte. 1cm od górnego brzegu słoika. Dodajemy sól, cukier, pieprz. Zamykamy słoik. Gotujemy słoik od zagotowania wody, około 30 minut. Tak przygotowany sok z pomidorami przetrwa przeszło rok.

Sok pomidorowy z pieprzem cayenne