Surówka do grilla z sezonowych warzyw – pyszna!
Mam dla Was świetny przepis na surówkę z wykorzystaniem białej kapusty, cukinii, marchewki oraz zieleniny. Przepis jest banalnie prosty a surówka świetnie nadaje się jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Właściwości składników
Zawarte w warzywie antocyjany (w czerwonej kapuście), witamina E i C i beta-karoten zmniejszają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych oraz rozwój nowotworów np. żołądka, jelita grubego. Kapusta na rany, odparzenia, odmrożenia, pryszcze, wrzody, pokrzywkę, liszaje, hemoroidy, bóle głowy, stawów, mięśni, nerwobóle i bóle reumatyczne. Na te wszystkie schorzenia najlepsze są okłady ze świeżych, soczystych liści kapusty. Liście trzeba umyć, osuszyć i delikatnie rozgnieść (można wałkiem lub tłuczkiem). Następnie należy przyłożyć je na chore miejsce i owinąć bandażem. Na ranę należy przyłożyć liść kapusty zanurzony wcześniej we wrzątku. Kapusta dla karmiącej mamy. Okłady z liści kapusty doskonale uchronią przed zapaleniem piersi spowodowanym przez zatrzymanie pokarmu. Jeśli kilka dni po porodzie piersi staną się twarde i nabrzmiałe – zrób okład z liści kapusty. Należy je wcześniej włożyć do lodówki, aby były zimne, potem delikatnie rozgnieść i przyłożyć do piersi. Następnie należy wziąć ciepłą kąpiel lub przyłożyć gorący okład, po czym ściągnąć pokarm.
Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Z tego też względu bardzo młode cukinie najlepiej jadać na surowo razem ze skórką np. w sałatce. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas. Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.Młodą cukinię można wykorzystywać do przygotowywania lekkich sałatek, a także zjadać na surowo. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 15 kcal, dlatego też jest to idealne warzywo dla osób dbających o linię. Spożywanie cukinii wspomaga nie tylko przemianę materii, ale również zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, dzięki czemu utrata zbędnych kilogramów jest niezwykle łatwa i przyjemna.
Marchew posiada zatem właściwości antyrakowe ze względu na obecność beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem. Może ona zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, a także obniżyć występowanie raka jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego. Według naukowców z University of York marchewka jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty dzięki zawartości kwasu retinowego. Z kolei uczeni z Uniwersytetu w Newcastle dowodzą, że dzięki falkarinolu marchewka może zredukować ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nawet o 33 procent!
Przepis na surówkę
Co kupić?
- 2 kawałki kapusty białej
- 1 średnia wąska cukinia
- 1-2 marchewki
- trochę liści bazylii lub natki z pietruszki
Sos:
- 1 łyżka jogurtu gęstego
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 1 płaska łyżka majonezu do smaku (opcjonalnie, wystarczy sam olej)
- 1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu mielonego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa najpierw umyj a potem zetrzyj na tarce. Posyp solą i odstaw na kilka minut. Składniki za sos wymieszaj ze sobą w osobnej miseczce. Surówkę wymieszaj z sosem oraz ulubioną zieleniną.