Sałatka z tortellini – krok po kroku
Sałatka z pierozkami tortellini to doskonały pomysł na samodzielną przekąską a nawet danie obiadowe czy kolację, niektórzy jednak przygotowują ją na spotkania rodzinne i imprezy lub do dań z grilla. To już od Was zależy czy dodacie do niej majonez, oliwę z oliwek czy ulubiony dressing na bazie jogurtu. Puścić wodze fantazji można też otwierając lodówkę i wykorzystując znajdujące się w niej przysmaki np: oliwki zielone lub czarne, pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, chorizo, papryczki chilli, ser feta lub parmezan. Świeże zioła dopełnią kompozycji smakowej: koperek, szczypior, natka pietruszki lub kolendra, do dzieła! Poniżej przepis naszej czytelniczki Gusi na ulubioną sałatkę w wersji z tortellini.
Jesli wolisz orientalne pikantne smaki nie bój się dodać do sałatki takich przypraw jak curry, kurkuma czy pieprz cayenne, jednak możesz też zrobić ją w wersji na słodko dodając np> rodzynki, żurawinę czy ulubine orzechy.
składniki:
paczka tortellini z mięsem
3 jaja
ogórki kiszone lub konserwowe 2 sztuki
papryka czerwona
cebula czerwona
kukurydza z puszki
szynka konserwowa
majonez
zioła: natka pietruszki i szczypiorek
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Ugotować tortellini według przepisu podanego na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Do tortellini dodajemy : ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka.
Następnie kroimy pozostałe składniki w kostkę, tj. : odsączone z soku ogórki, paprykę, szynkę, cebulę oraz natkę pietruszki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać razem składniki z majonezem i przyprawami.
Wyłożyć sałatkę do miski i ozdobić ją według uznania. Wstawić do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia” się składników.
fot: redakcja