Sałata z ogórkiem, twarogiem i sosem miodowym
składniki:
kilka liści sałaty masłowej i strzępiastej,
1 zielony ogórek świeży,
1 cebula cukrowa
10-15 dkg białego twarogu
kilka gałązek koperku,
sok z połowy cytryny,
2-3 łyżki posiekanych listków mięty,
SOS: 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego+2 łyżeczki płynnego miodu+sól, pieprz do smaku,
sposób przygotowania:
Sałaty i ogórka, koperek opłukać, osączyć. Ogórka nie obierać, ale naciąć wzdłuż skórkę w kilku miejscach. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min.. a następnie odcisnąć lekko z soku. Pozostały sok dodać do jogurtu razem z miodem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatę porwaną na mniejsze kawałki ułożyć na talerzach, poprzekładać plasterkami ogórka i cebulką oraz listkami koperku. Całość posypać pokruszonym serem i polać sosem. Posypać miętą.