Dania z cytryną – różne przepisy na cytrynę

12 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Prawdopodobnie wszyscy wiedzą o właściwościach zdrowotnych cytryn. Jak tylko człowiek zachoruje, od razu się przypomina, że trzeba jeść cytryny. Cytryny są cenione za dużą zawartość witaminy C. Niemniej jednak cytryny zawierają jeszcze wiele innych witamin. Ponadto poprawiają również trawienie i mają właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszają bóle stawów i po prostu poprawiają nastrój. W gastronomii wykorzystuje się zarówno sok, jak i miazgę cytryny, a także wierzchnią skórkę. Potrawy z cytryną mają wyrazisty charakter, ponieważ cytryna, podobnie jak sól, sprawia, że smak innych składników w daniach jest wyraźniejszy. Można powiedzieć, że bez cytryn w kuchni – ani rusz! Kto nie wierzy – niech sprawdzi poniższe przepisy.

Piersi z kurczaka pieczone z cytryną

Składniki:
– 8 całych ząbków czosnku
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżeczki soli koszernej
– 1 i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
– 2 cytryny (sok i starta skórka)
– 1/2 szklanki szałwii (posiekane świeże liście)
– 6 piersi kurczaka z kością (i ze skórką)

Przygotowanie:
Umieść czosnek w robocie kuchennym i zmielić. Dodać oliwę, miód, sól koszerną i pieprz, razem zblendować. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i szałwię. Lekko zblednować. Wlać marynatę do torby z zamkiem błyskawicznym, włożyć piersi z kurczaka, wymieszać. Przechowywać w lodówce co najmniej 6 godzin lub przez noc. Pozostawić na 15 min. w temperaturze pokojowej przed grillowaniem lub pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią, włożyć kurczaka i piec przez 40 do 45 min.

Pikantny kurczak z cytryną

Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka
– 250 ml bulionu z kurczaka
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 1/2 łyżeczki papryki
– 1/4 szklanki posiekanej zielonej lub czerwonej papryki
– 2 łyżki soku z cytryny i 4 plasterki cytryny
– 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Przyprawić kurczaka zgodnie z gustem. Spryskaj patelnię oliwą i smażyć piersi kurczaka ok. 10 min., aż będzie dobrze zrumieniony z obu stron. Zdjąć z patelni. Wymieszać bulion, śmietanę, wodę, natkę pietruszki, paprykę i pieprz na patelni i doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka, przykryć i gotować przez 5 min. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. Na wierzchu położyć plastry cytryny.

Kurczak po chińsku

Składniki:
Kurczak:
– piersi kurczaka (450 g), obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 2,5 cm
– 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka wina ryżowego (lub wytrawnego sherry)
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
– 1 łyżeczka soli
– świeżo zmielony biały pieprz
– 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
– 1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 3 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
– ryżu długoziarnisty

Sałatka:
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
– 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
– 2 łyżeczki soli
– 750 g chińskich warzyw (choi sum lub bok choi)

Przygotowanie:
Wymieszać kurczaka z sosem sojowym, winem ryżowym (lub sherry) i mąką kukurydzianą w małej misce. Wstawić mieszaninę do lodówki na około 15 min. Ugotować ryż. Podgrzać wok, dodać olej, położyć kurczaka i dodać sól, pieprz oraz skórkę pomarańczy i cytryny. Smażyć mieszankę przez 4 min. Wymieszać olej sezamowy i dodać, gotować przez kolejne 3 min. Na koniec dodać kolendrę i smażyć jeszcze przez 1 min. Na wok dodać olej, wrzucić czosnek i sól. Smażyć przez 15 sek. i dodać chińskie warzywa. Smażyć przez 3-4 min., aż warzywa zwiędną. Podawać z kurczakiem i ryżem.

Schab w cytrynie

Składniki:
– 4 schabowe z kością
– sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz
– oliwa z oliwek
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 4 gałązki świeżego tymianku
– 1 cytryna, pokrojona na plastry
– 2 łyżki stołowe masła
– rukola
– sól morska

Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię, schab doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i smażyć kotlety przez 5 min. z każdej strony. Na tej samej patelni dodać 1 łyżkę oliwy, czosnek, tymianek, plastry cytryny i 1/2 łyżeczki soli. Smażyć przez 3 do 4 min., aż czosnek zmięknie i cytryny zaczną brązowieć. Dodać zimne masło i pozwolić, aby stopiło się powoli, tworząc sos. Podawać kotlety wieprzowe z dodatkiem świeżej rukoli i sosu cytrynowego. Po wierzchu posypać solą morską.

Polędwica wieprzowa pieczona z cytryną

Składniki:
– 1,2 kg polędwicy wieprzowej
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1 łyżka świeżego rozmarynu mielonego
– 1 łyżeczka kruszonego czosnku
– sól pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W małej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Wlać mieszaninę na wieprzowinę i dokładnie wetrzeć w mięso. Piec przez 30–45 min. Pozwolić mięsu odpocząć 5 min. przed krojeniem.

Kaczka pieczona z sosem cytrynowym

Składniki:
– 1 kaczka
– 2 łyżki przyprawy uniwersalnej
– 3 cytryny
– 1 cebula
– 1 szklanka białego wytrawnego wina
– imbir

Przygotowanie:
Do środka sprawionej i umytej kaczki włożyć dwie cytryny. Trzecią przekroić na pół, odkroić z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wycisnąć sok. Do naczynia żaroodpornego włożyć kaczkę, wlać ok. 2 szklanek wody, dodać pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę uniwersalną. Zagotować i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 60 min. Kaczkę wyjąć z piekarnika, sos przecedzić. Kaczkę ponownie włożyć do naczynia, polać winem, wstawić do piekarnika i piec 30 min. Gotową kaczkę ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i ozdobić plasterkami cytryny. Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połączyć z sosem winnym i po zagotowaniu podawać do kaczki.

Ryba smażona z cytryną

Składniki:
– 200 g świeżych filetów rybnych
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– ¼ szklanki (25 g) drobnej mąki migdałowej
– 1 łyżeczka suszonego koperku
– 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
– 1 łyżeczka proszku cebulowego
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na dużym talerzu wymieszać mąkę migdałową, koperek, szczypiorek, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz, a następnie równomiernie wymieszać. Świeże filety rybne panierować pojedynczo w mieszance z mąki. Na dużej patelni rozgrzać masło i dodać sok z cytryny, smażyć filety przez ok. 3 min. z jednej strony, poruszać patelnią, aby ryba wchłonęła całe masło cytrynowe.

Dorsz pieczony z cytryną

Składniki:
Masło szalotkowe:
– 2 łyżki masła
– 1 szalotka, drobno posiekana (około 1 łyżka stołowa)
– 1/2 łyżeczki drobno zmielonej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku
– szczypta soli i pieprzu, do smaku
Pozostałe:
– filet z twardej białej ryby (np. dorsz)
– 1/2 cebuli kopru włoskiego, cienko pokrojona
– 1 szalotka, cienko pokrojona
– 1 cytryna w plasterkach
– garść mieszanych świeżych ziół (estragon, koperek i natka pietruszki)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego wina
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Masło wymieszać z szalotką, cytryną, koperkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować duży kawałek pergaminu, położyć pergamin na blachę i złożyć na pół, a następnie rozłożyć jedną stroną płasko na blaszce. Ułożyć plastry kopru włoskiego i szalotki pośrodku pergaminu, położyć rybę na warzywach, doprawić solą i pieprzem. Na wierzch położyć masło szalotkowe, plasterki cytryny i gałązki świeżych ziół. Na koniec skropić oliwą z oliwek i odrobiną białego wina. Złożyć drugą połowę pergaminu, następnie złożyć i docisnąć wzdłuż krawędzi. Piec od 15 do 20 min.

Pstrąg w cytrynowym sosie

Składniki:
– 2 filety z pstrąga
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziół
– 1/2 łyżeczki papryki (hiszpańskiej)
– 1/2 szklanki białego wina (lub wermutu)
– 1 mała szalotka (drobno posiekana)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 szklanki śmietany
– 1 łyżka masła
– 2 łyżeczki kaparów
– 1 marchewka
– 2 łyżki wody
– 1/4 średniej wielkości cebuli (pokrojonej w kostkę)
– 1/2 szklanki groszku (świeżego)
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka śmietany
– 4 do 5 czerwonych ziemniaków (małe, oczyszczone i podzielone na ćwiartki)
– sól dla smaku
– pieprz do smaku
– pietruszka, kliny cytrynowe, plastry migdałów opiekane

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Przykryć blachę do pieczenia folią aluminiową, następnie posmarować obie strony filetów oliwą z oliwek, umieścić skórą w dół i posypać włoską mieszanką ziół, papryką i odrobiną soli. Umieść w piekarniku i piec przez około 4 min. W międzyczasie podgrzać wino, sok z cytryny i szalotki na małej patelni na średnim ogniu. Dodać śmietanę i kontynuować gotowanie przez ok. 1 min. Zdjąć z ognia i dodać masło, kapary, sól i biały pieprz. Na małą patelnię wlać kilka łyżek wody, doprowadzić do wrzenia i wrzucić startą marchewkę, gotować przez ok. 1 min., wyjąć i włożyć pod przykryciem do ciepłego piekarnika. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać kliny ziemniaczane i smażyć z obu stron, aż będą chrupiące. Doprawić solą, papryką i pieprzem podczas smażenia. Zdjąć z patelni, na którą dodać pozostałe masło, po stopieniu dodać koper włoski i smażyć przez ok. 1 min. Następnie połączyć groszek i śmietanę z koprem włoskim. Gotować, aż groszek zmięknie, ok. 3 min. Najpierw umieść ziemniaki, następnie groszek, a następnie delikatnie pstrąga i marchew. Polać sosem śmietanowo-cytrynowym i plastry migdałów.

Sola w sosie cytrynowym

Składniki:
2-4 filety z soli bez skóry i bez kości
– 50 g masła
– 1/4 szklanki gęstej śmietany
– 1-2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz
– 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanej szalotki
– świeża pietruszka i plasterki cytryny do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Umieścić rybę w naczyniu do pieczenia, posypać obie strony ryby solą i pieprzem. Włożyć masło, śmietanę, czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz w garnku i zagotować. Posypać ryby szalotką, a następnie polać sosem. Piec przez 10-12 min. Wyjąć z piekarnika i przenieść ryby na talerze. Udekorować listkami pietruszki i skropić cytryną.

Makaron cytrynowy Primavera

Składniki:
– makaron fettuccine
– 2 żółte cukinie
– 1 pęczek szparagów
– 1 szklanka drobnego groszku, mrożonego
– 4 łyżki solonego masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szalotka, cienko pokrojona
– 3 łyżki świeżej bazylii, drobno posiekanej
– 3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
– 2-3 ząbki czosnku, posiekane
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Ugotować makaron fettuccine, odcedzić i odłożyć na bok rezerwując 1/4 szklanki wody z gotowania. Cukinię przepuścić przez spiralną praskę. Rozpuścić masło na patelni, dodać czosnek, szalotkę i świeże zioła i smażyć, aż będą pachnące. Dodać oliwę i pokrojone szparagi i smażyć, aż szparagi będą kruche, ok. 5-7 min. Dodać cukinię, groszek i sok z cytryny, gotować przez 5-7 min. Dodać makaron i trochę masła lub wody z makaronu oraz posiekany parmezan, sól i pieprz. Na talerzach posypać parmezanem i natką pietruszki.

Risotto cytrynowe z pieczarkami

Składniki:
– 350 g ryżu arborio
– 6 łyżek masła
– 1 szalotka
– 750 ml bulionu na włoszczyźnie
– 90 ml wina wytrawnego martini
– 350 g pieczarek
– 2 łyżki posiekanego rozmarynu
– 100 g startego parmezanu
– otarta skórka z cytryny
– pieprz czarny mielony
– 2 małe pory

Przygotowanie:
Pokroić w plasterki pory, stopić 4 łyżki masła, dodać pory i smażyć do miękkości. Odłożyć połowę. Wlać połowę bulionu i gotować pory do rozpadnięcia. Zmiksować  pory. Posiekać drobno szalotkę, w dużym garnku podgrzać oliwę, dodać szalotkę i zeszklić. Wsypać ryż, wymieszać i smażyć ok. 2 min. Wlać martini i gotować do wchłonięcia. Dodać zmiksowane pory i wymieszać. Wlać pół szklanki bulionu, gotować do wchłonięcia. Dodać otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów. Wymieszać, zdjąć garnek z ognia i pozostawić przez minutę pod przykryciem. Pokroić pieczarki w cienkie plastry i podsmażyć na reszcie masła. Risotto wyłożyć na ciepłe talerze i udekorować smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.

Zupa cytrynowa

Składniki:
– 6 udek kurczaka z kością i skórą
– 8 szklanek zimnej wody
– 1 duża cebula
– 2 łyżki całego czarnego pieprzu
– 1 łyżka soli morskiej
– 3/4 szklanki suchego orzo
– 4 duże jajka
– 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1 cała cytryna – cienko pokrojona
– świeży mielony czarny pieprz – do smaku
– świeżo posiekany koperek – do smaku

Przygotowanie:
Umieścić kurczaka w wodzie, dodać ćwiartkę cebuli, pieprz i sól, przykryć i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. do 1 godziny. Przenieść kurczaka na deskę do krojenia, przecedzić rosół. Odlać 2 szklanki bulionu. Pozostały wywar wlać z powrotem do garnka. Kurczaka rozdrobnić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać orzo i gotować od 7 do 9 min., dodać rozdrobnionego kurczaka. Umieść jajka w średniej misce i wymieszać, aż się spienią, około 2 min. Kontynuować ubijanie, stopniowo dodając sok z cytryny. Powoli wlewać zarezerwowane 2 szklanki ciepłego wywaru do mieszanki jajeczno-cytrynowej. Dodać mieszankę do garnka z kurczakiem i orzo i wymieszać. Gotować, aż zupa lekko zgęstnieje, 3 do 5 min. Wlać zupę do misek i podawać z plasterkami cytryny, świeżym posiekanym koprem i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Grecka zupa cytrynowa z klopsikami

Składniki:
– 3 jajka
– 500 g mielonego mięsa kurczaka
– 1 łyżka oregano, drobno posiekanego
– 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 2 szalotki, cienko pokrojone
– 1/2 szklanki (50 g) suszonej bułki tartej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 4 szklanki (1 litr) płynnego bulionu z kurczaka
– 75 g makaronu spaghetti
– 1/3 szklanki (80 ml) soku z cytryny
– liście pietruszki do podania
– kliny cytrynowe do podania

Przygotowanie:
Lekko ubić 1 jajko w dużej misce. Dodać mięso mielone, oregano, natkę pietruszki, szczypiorek i bułkę tartą i dobrze wymieszać. Podzielić mieszankę na kulki i umieścić na talerzu. Rozgrzać połowę oleju, smażyć klopsiki przez 5 min., do zrumienienia. Przenieść usmażone klopsiki na czysty talerz. Podgrzać pozostały olej w dużym rondlu, dodać cebulę i smażyć, mieszając, przez 5 min. Wlać wywar. Dodać klopsiki i połamane spaghetti do mieszanki bulionowej, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 min. Ubić sok z cytryny i pozostałe jajka. Dodać 1 szklankę gorącej zupy do mieszanki jajecznej. Delikatnie mieszać i dodać mieszaninę jajek do zupy. Mieszać przez 2 min. do momentu, aż zupa nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Podawać z liśćmi pietruszki i klinami cytryny.

Deser cytrynowy

Składniki:
– 150 g masła, stopionego
– 2 łyżeczki skórki cytryny, drobno startej
– 80 ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
– 315 g (1 i 1/2 szklanki) cukru pudru
– 115 g (3/4 szklanki) mąki, przesianej
– 375 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
– 4 jajka
– cukier puder do podania
– bita śmietana do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować sześć 250 ml żaroodpornych naczyń lub filiżanek. Masło, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, mąkę, mleko i żółtka wrzucić do miski. Ubić razem. Kolejno ubić białka na pianę. Dodawać porcjami do masy i ubijać delikatnie. Po 1 łyżce mieszaniny przełożyć do przygotowanych naczyń. Wstawić do dużego naczynia do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do naczynia do pieczenia, aby sięgała do połowy boków mniejszych naczyń. Piec przez 25-30 min. Posypać cukrem pudrem, udekorować kremem i posypać dodatkową skórką z cytryny.

Tarta cytrynowa

Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki
– 200 g mocno schłodzonego masła
– 100 g cukru pudru
– żółtko
– szczypta soli
– masło + bułka tarta do formy
Krem cytrynowy:
– skórka i sok z 4-5 cytryn
– 250 g śmietanki 30%
– 200 g cukru
– 7 jajek
– 2 żółtka

Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, żółtkiem, cukrem oraz solą. Szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Formę do tarty lub prostokątną natłuścić i oprószyć bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Ciastem wylepić formę, nakłuć je widelcem, piec ok. 25-30 min. na złoty kolor. Jajka oraz żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać. Śmietankę ubić, dodać do kremu cytrynowego, wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, a następnie krótko zapiec (aż się zetnie). Tartę można podać udekorowaną plasterkami cytryny.

Sernik cytrynowy pieczony

Składniki:
– 5 jajek (osobno żółtka i białka)
– 20 dag cukru
– 10 dag łagodnego koziego kremowego serka
– 250 ml śmietany kremówki
– sok i otarta skórka z 4 cytryn
– tłuszcz do formy
– mąka do podsypania
– 25 dag gotowego kruchego ciasta
– cukier puder do oprószenia
– bita śmietana

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Żółtka delikatnie wymieszać, dodać cukier i utrzeć. Dodać serek, śmietanę i sok z cytryny, dalej ucierać, dodać skórkę cytrynową, odstawić. Formę wysmarować masłem, wylepić cienko rozwałkowanym ciastem. Przykryć pergaminem, obciążyć, np. suchymi strączkowymi. Piec ok. 10 min. Pergamin i strączkowe zdjąć i wstawić ciasto do piekarnika jeszcze na 5 min. Temperaturę zmniejszyć do 150 st. C. Wlać mieszaninę cytrynową. Piec przez ok. 1 godz. Oprószyć cukrem pudrem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w lodówce na ok. 2 godz. Podawać z bitą śmietaną.

Sernik cytrynowy bez pieczenia

Składniki:
Spód:
– 150 g herbatników
– 80 g masła (rozpuszczonego)
Masa jogurtowa:
– 1 cytryna (starta skórka i sok)
– 800 g jogurtu naturalnego typu greckiego (w temp. pokojowej)
– 170 g cukru pudru
– 1 opak. żelatyny w listkach
– 250 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
Lemon curd:
– 2 cytryny (starta skórka z 1 szt. i sok z 2 szt.)
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 160 g cukru
– 80 g masła (rozpuszczonego)
– 2 listki żelatyny w listkach

Przygotowanie:
Dno tortownicy lub blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć na dno blaszki i wyrównać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sernika. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, a sok wycisnąć. Do miski przelać jogurt, dodać cukier puder, otartą skórkę z jednej cytryny i wyciśnięty z niej sok, wymieszać. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez 5 min., odcedzić, po czym rozpuścić podgrzewając ją w rondelku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy jogurtowej, wymieszać i przelać z powrotem całość do masy jogurtowej. Całość wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę. Przełożyć ją do masy jogurtowej i dokładnie wmieszać rózgą. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę z 1 szt. na tarce, a sok wycisnąć z obu cytryn. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i wymieszać energicznie rózgą. Ustawić nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając, przy użyciu rózgi, doprowadzić całość tylko do momentu uzyskania żelowej konsystencji. 2 listki żelatyny moczyć przez 5 min. w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedzić, dodać do ciepłego kremu cytrynowego i dokładnie wymieszać. Gotowy krem cytrynowy rozsmarować na wierzchu sernika, a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na ok. 2 godz.

Nalewka cytrynowa

Składniki:
– 2 cytryny
– 100 g imbiru
– 100 g brązowego cukru
– 100 ml wody
– ½ l czystej wódki

Przygotowanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać cienko (ma zostać tylko żółta część skórki) i wycisnąć sok. Skórki wrzucić do litrowego słoika. Dodać obrany i pokrojony drobno imbir, sok, cukier i 100 ml letniej wody. Mieszać aż cukier się rozpuści, po czym wlać wódkę. Słoik zamknąć i odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przecedzić i przelać do butelki. Odstawić jeszcze na na kilka dni w chłodne miejsce.

Zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Kiszone warzywa i owoce – różne przepisy

Kiszone cytryny – przepis i zastosowanie

Ogórki kiszone – pomysłowe przepisy na różne dania