Pulpety z łosia z duszonymi pomidorami i oliwkami

16 grudnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ryba to danie, które nie każdemu przypada do gustu, dlatego mamy dla Was ciekawy przepis na pulpety z łosia z duszonymi pomidorami i oliwkami. Może tymi smakami przekonacie się do łososia a w dodatku mamy dla was garstkę informacji na temat jego właściwości zdrowotnych. Łosoś zdecydowanie wyjątkowa ryba, która coraz częściej gościna stołach Polaków a niegdyś uważana za luksusową potrawę.Co więc Wam pozostaje? Nic innego tylko próbować !

Wyróżniamy cztery rodzaje łososia – szlachetny, pospolity, europejski, atlantycki, gdzie największy okaz może ważyć nawet do 50kg. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy się z łososiem norweskim, który charakteryzuje się pomarańczowym kolorem. Świeży, mrożony, wędzony – łososia w różnych postaciach możemy znaleźć w sklepach. Łososia warto zakupić w świeżej postaci w formie fileta lub podzielonego na dzwonka. Ości przy przygotowaniu ryby możemy usunąć za pomocą pęsety. Jeżeli jednak preferujemy wędzone ryby kupujmy płaty równej grubości z regularnymi i dużymi słojami tłuszczowymi.

Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, które między innymi wpływają na jakość naszego widzenia, zapobiegają zaburzeniom pamięci, poprawiają nasz nastrój, redukują zmęczenie a nawet zapobiegają depresjom. Ponadto kwasy te mają działanie przeciwzakrzepowe i regulują rytm serca. Kwas Omega 6 zapobiega zakażaniom i przyspiesza gojenie się ran. Zawiera cynk, który chroni nasz organizm przed groźnymi wirusami i bateriami, doskonale wpływa na naszą skórę włosy i także paznokcie.

Znajdziesz w nim  w selen – to właśnie ten pierwiastek zapobiega nowotworom, zwiększa płodność u mężczyzn a także przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Łososia cenimy również za potas, którego niedobór może doprowadzić do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Idealne źródło witamin – witamina A (wspomaga nasz wzrok, skórę i układ oddechowy), witamina D (wspomaga utrzymanie prawidłowej struktury kośćca) witamina E (witamina młodości, opóźnia proces starzenia się naszego organizmu, wspomaga pracy mięśniom, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz poprawiają pracę serca oraz  układu krążenia), witamina B1 (zwiększa odporność na stres), witamina B2 (odpowiada za przemianę materii), witamina B6 ( zalecana dla kobiet, które mają nieregularne cykle miesiączkowe – odpowiedzialna bowiem jest za wytwarzanie hormonów, ponadto witamina B6 działa przeciwbólowo), witamina B12 ( z niedoborem witaminy B12 borykają się wegetarianie oraz osoby, które nie odżywiają się w sposób prawidłowy, wpływa na nasz apetyt, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi).

Przepis

Co kupić?

  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g całych pomidorów pelati w zalewie
  • pęczek natki
  • po 15 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek
  • łyżka kaparów
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1/2 suchej pszennej bułki
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 750 g świeżego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • jajko
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obierz i pokrój w plasterki, a pomidory na małe kawałki. Natkę należy umyć i posiekać. Oliwki oraz kapary musisz odsączyć z zalewie. Na oliwie podsmażamy czosnek, pomidory, kapary oraz oliwki. Duś je pod przykryciem na średnim ogniu 5 – 10 minut. Teraz dodaj połowę natki pietruszki i przełóż sos do rondelka. Posmakuj czy nie trzeba dosolić. Teraz trzeba namoczyć bułkę w wodzie. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Przyszła pora na łososia, zacznij od jego umycia, osuszenia i wyjęcia ości. Następnie odsączamy bułkę i wrzucamy z łososiem do maszynki do mielenia. Masę wymieszaj z jajkiem, cebula, natką pietruszki, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki i i smażymy na tej samej patelni co sos. Teraz dodaj bulion i duś przez 10 minut. Podawaj z sosem.