Koktajl krewetkowy w formie sałatki

10 lipca 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połówki cytryny
  • koktajlowe pomidorki
  • sól
  • sos koktajlowy do krewetek
  • liście sałaty
  • cytryna
  • – sos:do krewetek:
    150 ml majonezu
    3 łyżki ketchupu
    2 łyżki wódki (lub koniak lub brandy)
    sól
    1/2 soku z cytryny
    1/2 łyzeczki chili (mozna dac sos tabasco)
    odrobina cukru

    Krewetki (jeśli mrożone to rozmrażamy) i potem przelewamy wodą i opłukujemy, Krewetki sprzedawane w naszych sklepach są już ugotowane, ponowne ich gotowanie sprawi, że będą twarde i niesmaczne. Jeśli krewetki są nieobrane – usuwamy pancerzyk. Sprawione krewetki skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą. Zostawić na 30 minut. Umyć i osuszyć sałatę. Przekroić ostrożnie awokado wzdłuż, dokoła pestki, przekręcając połówki w przeciwne strony podzielić na 2 części. Ostrożnie wyjąć pestkę i obrać ze skóry. Pokroić w paski lub kostkę. Do miski na dno włożyć sałatę, na to awokado, krewetki, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, dodać sos i polać wszystko. Udekorować pojedyńczymi krewetkami, pomidorkami i cząstkami cytryny. Sos: Utrzeć majonez z ketchupem i alkoholem, doprawić solą, chili, sokiem z cytryny. i odrobiną cukru.