Wasabi zastosowanie i wykorzystanie japońskiego chrzanu
Wasabi to japoński chrzan i jednocześnie zaliczany do najmocniejszych przypraw świata. Posiada charakterystyczny ostry smak oraz intensywny zapach. Wasabi rośnie w dolinach górskich rzek Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Ponad to uprawia się go w Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej. W sklepach możesz znaleźć wasabi w postaci kłączy, łodyg, suszonego proszku oraz najbardziej popularnej formie czyli pasty. Zobacz jakie właściwości posiada wasabi i co warto o nim wiedzieć.
Właściwości zdrowotne
Japoński chrzan przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie ( głównie na Escherichia coli i Staphylococcus aureus ). Stosuje się go przy zatruciach pokarmowych i dolegliwościach żołądka. Wasabi to idealne lek na stany zapalne stawów. Kolejną jego zaletą jest ochrona przed nowotworami a w szczególności żołądka sutka oraz czerniaka. Izotiocyjaniany to składniki, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników, dzięki czemu niszczą nowotwory.
Ten cudowny chrzan z Japonii posiada również zdolność obniżania cholesterolu we krwi oraz poprawy profilu lipidowego. Związki znajdujące się w wasabi zapobiegają agregacji płytek i powstawaniu skrzepów. To wszystko znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał i udar mózgu. Wasabi poleca się również astmatykom, ponieważ zawiera izotiocyjanian 6-metylosulfinyloheksylu, który łagodzi wszelkie objawy tej choroby.
Przeciwwskazania
Niestety wasabi nie nadaje się dla każdego i posiada swoje skutki uboczne. Zbyt duże ilości mogą uszkodzić wątrobę, ponieważ wasabi posiada hepatoksynę, którą żołądek w nadmiernych ilościach nie daje rady przetworzyć. Ponad to chrzan z Japonii może powodować silne alergie w szczególności u osób, które już zmagają się z jakąś alergią. Wasabi powinny również unikać osoby chorujące na zaburzenia krzepnięcia. Dodatkowe skutki uboczne to biegunka, nudności czy bóle żołądka. Warto więc nie przesadzać z ilościami wasabi.
Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi
Co kupić?
- 2 małe golonki z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki
- sól
- chrzan Wasabi
Przygotowanie:
Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Zalać woda tak by zakryła mięso. Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę, krem – ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę.
Jajka faszerowane kawiorem oraz wasabi
Co kupić?
- kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )
- mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )
- majonez
- cawiart czerwony ( taki ,,kawior” z alg lub czerwony kawior ) – odrobina do dekoracji
- cawiart zielony o smaku Wasabi ( taki ,,kawior ” z alg o smaku chrzanu Wasabi )
- kilka listków natki pietruszki
- kawałeczek czerwonej papryki
- sos Sambal Oelek
- chrzan Wasabi (pasta)
- utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka (1 na 3 jajka)
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać. Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dekorować. Proponuję 3 wersje:
– mięso raków na majonezie rzodkiewkowym zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką), ułożonym na połówce jajka, posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka,
– cawiart zielony na majonezie o smaku Wasabi (zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi) ułożonym na połówkach jajek, udekorowane zielonym cawiartem,
-cawiart czerwony na majonezie paprykowym (zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki.
Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi
Co kupić?
- 30 dag schabu bez kości
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek pietruszki
- 1/3 białej części pora
- szczypta soli
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta cukru
- chrzan Wasabi do smaku
Przygotowanie:
Warzywa i mięso zalać wodą, lekko osolić – doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę. W drugim rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem (ok. 1 szklanki). Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.
Warzywa można użyć do sałatki.
zobacz również:
-
Jak podawać owoce morza?
-
Dieta japońska – przepisy
-
Przepisy na sushi naszych czytelników
-
Pieczone jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem
-
Jak zrobić sushi
-
Sos vinegret krok