5 najlepszych przekąsek

7 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najlepszym sposobem na dobry metabolizm, a także utrzymanie idealnej wagi jest spożywanie co 3 godziny lekkiej przekąski, oto polecane przekąski, na drugie śniadanie i podwieczorek:

– chude suszone mięso – w dobrym delikatesach można kupić kawałki suszonej wołowiny (świetna jest też basturma – ormiański przysmak), zawiera ono małą ilość kalorii i tłuszczu, za to dostarcza dużo białka

– płatki owsiane – wystarczy zalać je mlekiem, dodać kilka świeżych owoców

– wegetariańskie co nieco – kiełbaski tofu, kotleciki sojowe – zawierają praktycznie zero tłuszczu

– wafle i chipsy ryżowe – te z pełnych ziaren (a nie z mąki) zawierają około 5 gram błonnika i mniej niż 2 gramy tłuszczu, wafle ryżowe są beztłuszczowe!

Kilka praktycznych porad:

– pij wodę, ale nie podczas jedzenia, najlepiej odczekaj 20 minut i dopiero wtedy się napij, powód: woda rozcieńcza kwasy żołądkowe odpowiedzialne za trawienie. Jeśli już, to wypij szklankę przed kolacją czy obiadem – wypełnisz sobie żołądek i zjesz znacznie mniej.

– złe tłuszcze – unikaj ich jak ognia, zapomnij o wieprzowinie (schabowy tylko z soi), serkach topionych, maśle. Lepiej idź do sklepu rybnego i zaopatrz swoją lodówkę a potem  żołądek w zdrowego tuńczyka.

– białko – podkręca przemianę materii, jeśli jajka to bez żółtka, które zawiera około 68 kcal

– błonnik – nie podlegające strawieniu włókna roślinne zawarte w owocach, warzywach i pełnoziarnistym pieczywie wypełniają żołądek i na długo utrzymują uczucie sytości.

– zminimalizuj cukier – jeśli już to wybierz cukier brązowy, pamiętaj, że niektóre produkty zawierają bardzo dużo cukru np: keczup (48 kostek), litr lemoniady ( 40 kostek), tabliczka czekolady (19 kostek)