Jeżyny właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z jeżynami
Jeżyny posiadają silne antyoksydanty, które zawierają substancje antynowotworowe. Dodatkowo są bogatym źródłem błonnika co ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto przyspieszają przemianę materii i są idealne do diety odchudzającej. Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiadają jeżyny.
Jeżyny mają barwę popielato – niebieską albo czarną gdy są w pełni dojrzałe. Zawierają m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Zawartość kompleksu witamin z grupy B oraz prowitaminy A czynią z niego istną owocową bombę witaminową. Dzięki nim oraz bogactwu kwasów owocowych i soli mineralnych sok ten może stać się naturalnym wsparciem dla osób chorujących i rekonwalescentów. Ciemnogranatowy, niemal czarny kolor jeżyny zawdzięczają antocyjaninie – naturalnemu owocowemu pigmentowi – posiadającej silne właściwości przeciwutleniające, neutralizujące proces starzenia się organizmu oraz przeciwdziałające powstawaniu chorób nowotworowych. Można je spożywać na surowo lub przetwarzać na wina, soki, kompoty, galaretki, marmolady i mrożonki.
Przeciw nowotworom
W leczeniu nowotworu dieta to jeden z najważniejszych czynników. Jeżyny posiadają przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Dzięki temu zostały one umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zbiorze produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
Na układ krążenia i choroby oczu
Jeżyny wspomagają pracę naszego układu krążenia za pomocą:
- antocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych , a dodatkowo wzmacniają i pracę serca
- witaminy C, która zwiększa odporność komórek.
- błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i minimalizuje ryzyko zachorowania na serce.
Jeżyny posiadają dużą zawartość witaminy C i E dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko zachorowania zmniejszają także antocyjany, zwalczające wszelkie stany zapalne siatkówki oka. Dodatkowo te substancje obniżają wysokie ciśnienie krwi.
Na zdrowe kości i menopauzę
Jeżyny zawierają również witaminę K, której niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei przyczynia się do obniżenia gęstości kości oraz zwiększa ryzyko złamań.
Dodatkowo jeżyny są bogate w minerały typu wapń i magnez wspomagające tworzenie tkanki kostnej
W jeżynach znajdziesz również fitoestrogeny, czyli naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działaniem przypominają żeńskie hormony. Powoduje to, że mogą złagodzić typowe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz objawy menopauzy np. uderzenia gorąca.
Na odchudzanie
Jeżyny są niskokaloryczne, ponieważ zawierają tylko 43 kcal w 100 g dlatego są doskonałe do diety odchudzającej. Dodatkowo zawierają pektyn, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Pod wpływem wody zwiększa swoją objętość wypełniając żołądek na długi czas, co daje uczucie sytości.
Owoce pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet.
Przykładowe przepisy
Sok dla cukrzyków
Do wykonania soku przygotuj:
- 1 kg świeżych owoców
- szczyptę kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Jeżyny włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj. Gorący jeszcze sok należy przecedzić przez sitko, przelać do słoików, a następnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostaw do przestygnięcia.
Po otwarciu przechowuj sok w lodówce i wypij w ciągu 3 dni.
Mus jeżynowy
Składniki:
- 500 ml jeżyn
- 1/2 szklanki (75 g) cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Muffinki z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 250 g jeżyn
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Nalewka z jeżyn – naturalny lek na serce
Nalewka z jeżyn to całkowicie naturalny lek na nasze serce. Znacznie zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i zawału serca a dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera mnóstwo błonnika, witamin oraz antyoksydantów.
Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodawaj do herbaty jedną lub dwie łyżeczki nalewki i udaj się na odpoczynek do łóżka. Pokonasz każde dolegliwości i będziesz cieszyć się pysznym smakiem.
Nalewkę najlepiej jest przygotowywać w drugiej połowie lata, ponieważ wtedy dostaniemy świeże owoce. Wybieraj te dojrzałe, ale uważaj żeby nie trafić na przejrzałe. Tylko soczyste, słodkie i o intensywnym kolorze nadadzą nalewce charakterystyczny i intensywny smak oraz aromat.
Składniki:
- 1 l dojrzałych jeżyn
- 75 dag cukru
- 0,5 l czystej wódki
- 0,25 l spirytusu