Gołąbki orientalne
Czas : 2 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag ryżu
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
sól
cukier
1 pasty z trawy cytrynowej lub otartej skórki cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków
1 Bulionetka drobiowa Knorra lub 1 kostka bulionowa lub inna przyprawa do zup
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki mąki ( płaskie )
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuścić bulionetkę i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową, szczyptą cukru i soli .
Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.