Sałatka z kaszy jęczmiennej z kurkami

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny
  • składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z  marchewką i  cebulką)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony
  • sposób przygotowania:
  • Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z  zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się „przegryzła”. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

file1278165128