Sałata z jajeczkami
składniki:
kilka liści sałaty – w tym wypadku karbowanej, ale może być masłowa albo lodowa, albo mieszanka
1 mała marchewka
po 1/4 strąka papryki żółtej i czerwonej
kilka pomidorków koktajlowych
kilka jajeczek przepiórczych
1/3 świeżego ogórka
1/2 małej, czerwonej cebuli
kilka gałązek natki pietruszki
1 op. sosu sałatkowego Knorr „zioła ogrodowe”
do sosu: 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody
sposób przgotowania: Sos przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu – najlepiej robić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka chwil. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki; papryki kroimy w cienkie paseczki; oskrobaną marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej; ogórka (ze skórką) kroimy w plasterki; cebulę kroimy w kostkę lub cienkie piórka, sparzamy i osączamy; pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki; z gałązek natki obrywamy same listki. Na półmisku układamy sałatę, posypujemy ją marchewką, następnie paprykami, układamy połówki pomidorków i jajek a także plasterki ogórka. Całość posypujemy natką i sparzoną cebulką. Polewamy sosem i …podajemy. To doskonała sałatka na grilla albo lunch czy lekką kolację – szybko, smacznie, kolorowo…