Szałwia libańska gojnik – właściwości dla zdrowia i parzenie
Szałwia libańska nosi również nazwę gojnik albo herbata górska. Szałwia posiada mnóstwo właściwości, a dodatkowo napar z tej rośliny możesz pić codziennie. Dzięki temu wzmocnisz swoją odporność, zwalczysz zmęczenie oraz wszelkie dolegliwości. Zobacz co jeszcze kryje w sobie szałwia libańska.
Na żołądek
Szałwia libańska jest doskonała przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok i innych infekcji. Dodatkowo pomaga na kaszel oraz zaburzenia żołądkowo – jelitowe. Napar z rośliny stosuje się również przy kłopotach z układem krążenia, niedokrwistości, nerwowości, zaburzeniach nastroju, a nawet przy demencji starczej i Alzheimerze.
Cenne źródło
W szałwii libańskiej znajdziesz cenne źródło takich składników jak:
- żelazo
- cynk
- magnez
- potas
- sód
- tanin
- miedź
To wszystko sprawia, że zachowasz młodzieńczy wygląd, a nawet opóźnisz proces starzenia się skóry.
Pamiętaj, aby zasuszone ziele kupować w całości. W stanie sproszkowanym lub zmiksowanym szałwia traci swoje cenne właściwości.
Zaparzanie
Susz kwiatowy należy zalewać gorącą wodą i zostawiać pod przykryciem na 5 – 10 minut. Po tym czasie musisz przecedzić napar. Pij go w czystej postaci lub z dodatkiem odrobiny cytryny, listku mięty, melisy, imbiru lub miodu.
Jeżeli wolisz zrobić odwar, to zalej wodą jedną łyżkę ziela i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj odwar przez 3 minuty. Pij napój podgrzany lub przestudzony.
Szałwia libańska nie ma żadnych przeciwwskazań, jeżeli chodzi o jej spożywanie. Jedynie kobiety w ciąży muszę zachować ostrożność, ponieważ jeszcze nie przeprowadzono badań odnośnie wpływu szałwii na dziecko. W innych przypadkach można pić napary codziennie, najlepiej w postaci jednej filiżanki do dwóch lub trzech w przypadku choroby.