Wszystko, co powinieneś wiedzieć o Yerba Mate!
Ten napój przypłynął do nas z Ameryki Środkowej oraz Ameryki Południowej, głównie są to kraje: Paragwaj, Argentyna, Urugwaj i Brazylia. Liście, z których przyrządza się ten napój, pochodzą z ostrokrzewu paragwajskiego. Ma różne smaki, inaczej pachnie i posiada różny skład, a wszystko to dzięki procesowi oraz długości jej parzenia. Jakie zatem jest jej działanie? Sprawdź!
Samo zdrowie!
Mówi się, że Yerba Mate stymuluje umysł, ale też poprawia pamięć oraz koncentrację. Możemy spotkać się także ze stwierdzeniem, że napój ten pomaga lepiej przetrwać ciepłą i wilgotną pogodę. Specjaliści dietetyki uważają, że można używać jej jako zamiennik kawy, ponieważ tak jak ten napój, zawiera spore ilości kofeiny. Posiada także teobrominę, która obniża ciśnienie tętnicze i rozszerza oskrzela, co szczególnie jest pomocne dla astmatyków.
Yerba Mate jest przede wszystkim bogata w magnez, mangan, potas. Naukowcy potwierdzili, że ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, chroni przed nowotworami, pobudza oraz działa przeciwgrzybicznie. Obniża także poziom złego cholesterolu, ale przede wszystkim chroni przed otyłością, pomaga w walce z nadwagą i pobudza wydzielanie żółci… takich właściwości i zastosowań można byłoby wymieniać w nieskończoność!
Proces powstawania Yerba Mate
Najważniejsze jest to, aby proces obróbki liści ostrokrzewu paragwajskiego nastąpił nie później niż po 24 godzinach. Wtedy liście należy poddać suszeniu, które odbywa się w dwóch etapach: Sapecado, oraz Secado.
#Suszenie- Sapecado i Secado
Pierwszy z nich to nic innego jak zatrzymanie procesu fermentacji, podobnie jak w przypadku herbaty. Dzięki temu nasza Yerba nie traci swojego zielonego koloru. W czasie tego procesu następuje również proces odparowywania wody i już wtedy masa liści spada o 20%. Następnie liście trafiają na taśmociąg, który transportuje do tzw. “języka ognia”, gdzie poddawane są opaleniu żywym ogniem. W trakcie trwania tego procesu zniszczone zostają mikroorganizmy oraz szkodliwe enzymy.
W drugim etapie liście Yerba Mate trafiają do ogromnego bębna, który podgrzewany jest ogniem ze spalonego, specjalnie wyselekcjonowanego drewna. W ten sposób całkowicie wysuszone nabierają dymnego aromatu i przechodzą proces mielenia.
#Leżakowanie
To proces, który jest niezwykle istotny w procesie stworzenia końcowego produktu. Liście Yerba Mate pakowane są w jutowe worki i w tym momencie nabierają swojego specyficznego, goryczkowego smaku. Leżakują w takiej formie nawet przez pół roku.
#Przesiewanie
W tym ostatnim etapie produkcji, liście oddzielane są od gałązek po to, by następnie zmieszać je ponownie. Z początku może wydawać się to nielogiczne jednakże, gdy kupujemy już końcowy produkt mamy różne proporcje w poszczególnych odmianach.
Rodzaje Yerba Mate
Jest wiele różnych rodzajów Mate. Specjaliści w tej dziedzinie dla początkujących polecają lekką odmianę Yerba Mate, najlepiej z dodatkiem suszu z kwiatów lub owoców. Dla bardziej zaawansowanych są odmiany goryczkowe, cierpkie i pachnące dymem.
A Ty? Próbowałeś kiedyś naparu z Yerba Mate? Jeśli nie, to polecamy!