Proste dania z kalafiora

24 września 2018, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

 

Kalafior wcale nie musi być nudny – to wdzięczne i smaczne warzywo, z którego można wyczarować pyszne, aromatyczne zupy czy zdrowe sałatki. Co więcej, kalafior bez problemu znajdziemy w sklepach przez cały rok – czy to świeży, czy mrożony. Zarówno w roli głównej, jak i w dodatkach, odpowiednio przyrządzony i doprawiony kalafior posmakuje całej rodzinie. Oto kilka pomysłów na proste dania z tego warzywa.

Kalafiorowe curry

Kalafiorowe curry to warzywna wariacja na temat tradycyjnego curry. Kalafior świetnie będzie smakował w orientalnym wydaniu. Danie można przyozdobić koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawać z brązowym ryżem, którego orzechowy posmak doda daniu charakteru.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 125 ml wody
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyzka pasty curry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki chili
  • 1-2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • Brązowy ryż

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku i podsmażyć jeszcze przez minutę. Utrzeć ziarna kolendry. Dodać pozostałe i wymieszać. Wszystkie przyprawy wyłożyć na patelnię i smażyć kolejne 2 minuty mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, wlać wodę oraz pomidory z puszki.  Gotować na małym ogniu przez około 15 minut albo do momentu, aż kalafior będzie al dente. Do składników dodać mleko kokosowe i pastę curry. Dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Kalafiorowa zupa-krem

Delikatna zupa krem z kalafiora i porów świetnie będzie komponować się z podsmażanym boczkiem i natką pietruszki. Może być to dobra opcja dla nie do końca przekonanych do smaku kalafiora.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 i ½ l rosołu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 150 g wędzonego boczku do podania
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Por i ziemniaki pokroić. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać do niego przygotowane warzywa i obsmażyć ok. 3-5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i dalej smażyć ok. 1 minutę. Całość zalać bulionem i dodać kalafior podzielony na różyczki. Całość ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksować je na płynną masę. Zupę krem zabielić śmietaną i doprawić. Podawać z natką pietruszki i zrumienionym boczkiem.

 

Pieczony kalafior z kurczakiem w dressingu z tahini

Również nieco orientalna propozycja, która powinna przypaść do gustu każdemu wielbicielowi kultowego połączenia kurczaka z sezamem. W tym przypadku pieczony kalafior stanowi pyszny dodatek.

Składniki:

  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 główki kalafiora w różyczkach
  • 4 filety z udka kurczaka, pokrojone
  • 1/3 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • kilka płaskich liści pietruszki liści
  • garść prażonych migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 250C. Wymieszać paprykę, kolendrę, oliwę z oliwek i szczyptę soli w misce. Umieścić kalafiora na dużej blasze do pieczenia i skropić go ponad połową przyprawionego oleju. Wymieszać, aby kalafior został  równomiernie pokryty oliwą, a następnie piec przez 10 minut. Wrzucić filety do pozostałego przyprawionego oleju i zamarynować. Po 10 minutach wyjąc kalafiora z piekarnika,  porządnie przemieszać zawartość i dodać kurczaka. Piec przez kolejne 10-15 minut, mieszając co 5 minut. Przygotować sos poprzez połączenie tahini, cytryny, wody, syropu klonowego / miodu i 2 łyżek oliwy z oliwek w miseczce. Wymieszać do uzyskania kremowego sosu.  W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Upieczone danie polać sosem. Podawać z pokrojoną natką pietruszki i garścią prażonych migdałów.

Prosta sałatka z kalafiorem, ogórkiem i kukurydzą

Prosta sałatka do wykonania w 10 minut będzie doskonałą alternatywą dla popularnego, gotowanego kalafiora.


Składniki:

  • 1 kalafior pocięty na różyczki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 długi ogórek pokrojony
  • ½ papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu lub greckiego jogurtu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać majonez (lub jogurt) z koperkiem, solą i pieprzem. W drugiej misce połączyć kalafior, ogórka, kukurydzę i paprykę. Do całości dodać sos, a następnie dobrze wymieszać. Wierzch ozdobić szczypiorkiem.

Czosnkowe puree z kalafiora

Zdecydowanie lżejsze danie od popularnego ziemniaczanego puree z dodatkiem czosnku i parmezanu.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora, pokrojona w różyczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka śmietankowego twarogu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Kalafior ugotować na parze. W międzyczasie podgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć na niej czosnek. Zdjąć z ognia. Połowę kalafiora zmiksować blenderem. Stopniowo dodawać resztę kalafiora, aż do uzyskania kremowej masy. Dodać czosnek, parmezan, twarożek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Serwować z natką pietruszki.

Sałatka z brokuła i kalafiora

Smaczna sałatka z dodatkiem boczku i sera cheddar, dla tych, którym kalorie niestraszne ;)

Składniki:

  • 5 plasterków boczku
  • 1 główka posiekanego brokuła
  • 1 główka posiekanego kalafiora
  • ¾ szklanki posiekanego sera Cheddar
  • ¼ posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 łyżka stołowa octu

Przygotowanie:

Boczek podsmażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając go aż do równomiernego zrumienienia przez około 10 minut. Położyć na ręczniku papierowym, aby odsączył się nadmiar tłuszczu. W dużej misce wymieszać brokuły, kalafior, ser cheddar, cebulę i odsączony z tłuszczu boczek.Cukier i ocet połączyć w oddzielnej misce, aż do rozpuszczenia cukru – tak przygotowany sos dodać do miski z brokułami.  Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

zobacz również:

  1. Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

  2. Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora

  3. Wykaz top 50 polskich produktów HOT SUPERFOOD

  4. Kapusta, kalafior – aby pozbyć się zapachu gotowania