Jajecznica z cukinią i chili

10 września 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
echo adrotate_group(10);

Każdy z nas ma swój sprawdzony i ulubiony sposób na pyszną, poranną jajecznicę. Jeśli jednak nie lubimy monotonni tylko poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki to jajecznica z cukinią z dodatkiem ostrej papryczki chili spełni wasze oczekiwania. Do takiej warzywnej jajecznicy niektórzy dodają jeszcze pomidorki koktajlowe, pieczarki czy cebulę. Nasza wersja jest szybka i podstawowa, chrupkość cukinii i aksamitny smak masy jajecznej to świetne połączenie, które doskonale smakuje z tostami czy świeżą bagietką.

 

echo adrotate_group(18);

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1  cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • szczypta pieprzu
Cukinię młodą (nie musimy jej obierać) kroimy na pół, wydrążamy pestki. Cukinię już dojrzalszą należy obrać ze skóry. Kroimy ją na małe cząstki i kładziemy na patelnię z olejem i masłem, smażymy kilka minut, dodajemy czosnek i chili. Jaja roztrzepujemy w misce i dodajemy przyprawy oraz mleko. Na patelnię z podsmażoną cukinią wlewamy masę jajeczną i chwilkę smażymy. Możemy podawać z natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem.

zobacz również:

Jajecznica na różne sposoby